Aco Đukanović za komunalije da plati više od pola miliona

Đukanović bio prinuđen da mijenja projekat zbog urušavanja terena nakon početka gradnje na obali Ribnice
6858 pregleda 9 komentar(a)
Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Đukanović, Foto: Zoran Đurić

Bankaru Acu Đukanoviću Glavni grad je obračunao komunalije od 513.536 eura za izgradnju zgrade od sedam spratova na obali Ribnice, u kojoj će biti i hotel.

Kako se navodi u dokumentu, Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj glavnog grada obračunao je da brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toliko treba da plati za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u centru Podgorice, gdje prema dokumentaciji može da izgradi zgradu mješovite namjene sa podrumom, suterenom, prizemljem i sedam spratova.

Đukanović je nedavno predao podgoričkom Sekretarijatu zahtjev da mu se dostavi potvrda da je izmirio komunalije za budući poslovno-komercijalni kompleks - rekonstrukciju i dogradnju zgrade Direkcije pošta, te izgradnju nove sedmospratne zgrade na obali Ribnice.

Većinski vlasnik Prve banke predao je 28. oktobra dva odvojena zahtjeva, jedan koji se odnosi na rekonstrukciju postojeće zgrade u centru Podgorice, za šta je još ranije oslobođen plaćanja komunalija, i drugi koji se odnosi za gradnju sedmospratnice, za šta je kako se navodi u dopisu ranije izmirio komunalije.

Završetak planiran u maju 2020.
Završetak planiran u maju 2020.

Radovi na pomenutoj lokaciji počeli su prije nekoliko mjeseci.

Đukanović je izmijenio projekt izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, nakon što je došlo do urušavanja terena prilikom početka gradnje. Izmijenjeno idejno rješenje dostavio je glavnom gradskom arhitekti Podgorice, a uradio ga je, kao i prvo, Republički zavod za urbanizam i projektovanje koji je u većinskom vlasništvu Đukanovića.

Prvobitnim idejnim rješenjem, na osnovu kojeg je izrađen i gavni projekat, bila je predviđena dogradnja zgrade Direkcije pošta za jednu etažu, kao i gradnja sasvim novog sedmospratnog objekta na susjednoj parceli, koji bi činili jednu cjelinu. Zbog problema, došlo je do izmjena i, kako se navodi, predviđeno je da se oba objekta povežu u vizuelnom smislu i da se stvori utisak jedinstvenog.

“Dok su se izvodili radovi na parceli, prilikom mašinskog iskopa za izradu zaštite dijela temeljne jame, došlo je do urušavanja fasadnog kalkanskog zida na postojećem objektu... što je prouzrokovalo pojavu pukotina u vertikalnim i horizontalnim nosećim elementima. Uočeno je da postojeći objekat nema temelja već kamen u nearmiranom betonu u širini zida koji je ukopan u teren, što onemogućava izvođenje radova prema revidovanom glavnom projektu. Shodno ovoj situaciji, nadzorni organ je obustavio radove, što je konstatovano upisom u građevinski dnevnik i o svemu obavijestio nadležni inspekcijski organ shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekta“, navodi se u novom idjenom rješenju u koje su “Vijesti“ imale uvid.

Projektom je predviđeno da u podrumu budu garaže sa 50 parking mjesta, u koje će se ulazi auto-liftom iz novoprojektovane ulice sa sjeverozapadne strane.

Đukanović se nedavno uknjižio i na još oko 500 kvadrata zemljišta na toj lokaciji, koju je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, kupio.

Zgradu Direkcije pošta kupio je 2007, kada je Telekomu platio 1,1 milion eura.

Đukanović je gradnju povjerio građevinskoj kompaniji “Bemaks”.

Bonus video: