Veće agencije duguju građanima 1,23 miliona eura: Ko ne iskoristi vaučer godinu i po, može da traži novac

Građani koji su agencijama uplatili aranžmane, otkazane zbog koronavirusa, dobijaće vaučer na osnovu kojeg će imati pravo na zamjensko putovanje. Ko to ne bude koristio do 31. decembra 2021, ima pravo na raskid ugovora i da traži povrat uplaćenog iznosa
14956 pregleda 5 komentar(a)
Tražena hitna dopuna zakona da bi se riješila neiskorištena putovanja (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Tražena hitna dopuna zakona da bi se riješila neiskorištena putovanja (ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.05.2020. 18:47h

Građani koji su turističkim agencijama uplatili paket aranžmane za putovanja od 1. marta ove godine, a koja su otkazana zbog pandemije kronavirusa, dobiće od agencije vaučer na osnovu kojeg će imati pravo na zamjensko putovanje do kraja naredne godine. Ako do tada putnik ne iskoristi vaučer imaće pravo da raskine ugovor sa agencijom koja mu mora vratiti novac u roku od dvije sedmice od dana raskida ugovora.

To je definisano dopunama Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, koji je ušao u skupštinsku proceduru i za koji Vlada traži usvajanje po skraćenoj proceduri i da stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

“Turistička agencija - koja je organizator putovanja za nerealizovane ugovore o putovanju u paket aranžmanima koji je trebalo da se realizuju posle 1. marta ove godine dužna je da putnicima izda vaučer na osnovu kojeg putnik ima pravo na zamjensko putovanje do 31. decembra 2021. Ako putnik ne realizuje vaučer do tada ima pravo na raskid ugovora i povraćaj novca. Ako putnik odluči da raskine ugovor, obaveza agencije je da mu u roku od dvije sedmice uplati novac”, piše u predlogu zakona koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

MORT ocjenjuje da se na ovaj način pomaže turističkim agencijama čije je poslovanje ugroženo zbog pandemije koronavirusa, dok se sa druge strane štite putnici koji su korisnici tih usluga.

“Na ovaj način bi se omogućilo da turističke agencije zadrže avans - depoziti koji je klijent uplatio za putovanje u periodu od 1. marta ove godine, a koja su otkazana zbog globalne pandemije. Vaučer bi predstavljao garanciju da putnik može da izabere novi datum putovanja za isti ili neki drugi aranžman. Predloženom dopunom bi se značajno pomoglo agencijama u očuvanju likvidnosti uz povećanje mogućnosti da se otkazana putovanja ipak realizuju. Nakon izbijanja pandemije turističke agencije su se našle u problemu, jer su sa jedne strane već izvršile uplate aviokompanijama, ugostiteljskim objektima i drugim partnerima, dok sa druge strane veliki broj klijenata traži da im se novac vrati. Turističke agencije u najvećem broj slučajeva nemaju novac da vrate klijentima. Potraživanja klijenata od 16 većih agencija iznose oko 1,229 miliona eura. Imajući u vidu da je djelatnost turističkih agencija bila suspendovana od proglašenja pandemije, što znači da nije bilo uslova da ostvaruje nove prihode, pojavili su se problemi u likvidnosti agencija, kao i problemi u isplati plata i očuvanju radnih mjesta”, objašnjeno je iz MORT-a.

Resor Vlade je ukazao da je turizam jedna od prioritetnih privrednih grana u Crnoj Gori te da korisnici usluga u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti, kao i potrošači očekuju da im se usluga priži u skladu sa propisanim pravilima i da budu zaštićeni.

“Zaštita korisnika usluga u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti nesporno ima javni interes i bitan je segment razvoja funkcionalnog tržišnog privređivanja u ovim djelatnostima.Ovim se pojačava pravni temelj svim građanima koji koriste te usluge”, naveli su iz MORT-a.

1,23 miliona eura iznose potraživanja građana od 16 većih agencija za uplaćene aranžmane koji nisu realizovani zbog pandemije koronavirusa

Čeka se da državni operativni tim za podršku turizmu pripremi posebni paket mjera podrške turističkom sektoru zbog posljedica korona krize. Do sada su mogli da odgode obaveze za kredite i poreze i doprinose do 90 dana i dobili mogućnost za državne subvencije za minimalnu platu registrovanim zaposlenima za april i maj (222 eura i bez dažbina od 142 eura).

Praksa u regionu

MORT je objasnio da su dopune zakona pripremljene u skladu sa iskustvima EU, kao i regiona (Srbija i Hrvatska).

U Hrvatskoj je parlament početkom aprila usvojio izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku koji je omogućio turističkim agencijama izdavanje vrijednosnih vaučera, umjesto vraćanja novca putnicima za već uplaćene paket aranžmane. Vaučeri se mogu iskoristiti u roku od 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti (pandememije) i na puni povraćaj uplaćenog novca u roku od 14 dana.

Mediji u Srbiji su početkom aprila prenijeli da će za turističke aranžmane preko agencija iz Srbije, čiji su polasci planirani do 15. maja, agencije ponuditi vaučere.

“Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA Aleksandar Seničić je objasnio da bi vaučer podrazumijevao da putovanje može da se ostvari odloženo, za vrijednost već uplaćenog ljetovanja, za istu ili drugu destinaciju, u periodu ne kraćem od šest mjeseci, a najvjerovatnije u narednih godinu i po dana, odnosno do kraja ljetnje sezone 2021. godine”, prenijeli su srbijanski mediji.

Bonus video: