Bivši radnici Vektra Boke traže da SDT ispita poslovanje komapnije

Za kredit od 28 miliona eura koji je digla Vektra Montenegro kod CKB banke, Brković je založio motel Dubrava i još neke objekte Vektra Boka, kao i stan i šumu u sopstvenom vlasništvu
703 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Slavica Kosić
Sa današnjeg presa, Foto: Slavica Kosić

Bivši radnici firme Vektra Boka traže od Specijalnog državnog tužioca da ispita poslovanje kompanije Vektra Boka zbog sumnje na organizovani kriminal. Oni optužuju vlasnika Dragana Brkovića da je nezakonito založio imovinu kompanije za kredit njegove druge firme - Vektra Montenegro što je , prema njihovim riječima, predstavlja organizovani criminal.

Za kredit od 28 miliona eura koji je digla Vektra Montenegro kod CKB banke, Brković je založio motel Dubrava i još neke objekte Vektra Boka, kao i stan i šumu u sopstvenom vlasništvu.

Radnici tvrde i da je stečajni sudija Blažo Jovanić koji je presudio usvajanje Plana reorganizacije Vektra Boke, znao za to I da je bio u obavezi da podnese krivičnu prijavu protiv Vektra Boke.

Motel DubravaMotel Dubrava

“Brković, ako je upošte i uplatio 22 miliona za kupovinu akcija Vektra Boke, stekao je pravo da upravlja kompanijom i da dijeli dividenu, ako je na kraju godine bude, ali nema pravo da prodaje objekte i obezbjeđuje svoje lične kredite iz Vektre Montenegro, imovinom Vektra Boke “, objasnio je na današnjoj konferenciji za novinare advokat bivših radnika kompanije Vektra Boka, Jovan Pejović.

“To ugrožava isplatu povjerilaca iz trećeg isplatnog reda među kojima su doprinosi za oko 300 radnika, kao i njihova potraživanja koja je potvrdio Privredni sud. Rok za isplatu povjerilaca trećeg reda je bio 7. februar, kazao je advokat Pejović.

Upozoreno je da se Vektra Boka “koristi raznim smicalicama da izigra radnike i njihova prava iz Plana reorganizacije firme, kao i da su došli do saznanja da se imovina prodaje netransparentno , kao i da novac “nestaje” sa računa kompanije.

Prodaju nekretnine ispod cijene, a dobijeni novac kriju

Izvršni direktor Udruženja za implementaciju prava Ranko Martinović tvrdi da se radi o izigravanju zakona na štetu radnika, grada pa i Crne Gore.

“Početkom oktobra prošle godine Vektra Boka je firmi „MARCCA “ DOO Podgorice, prodala objekat i zemljište na Žanjicu ispod cijene. Ta nekretnina je procijenjena u Planu reorganizacije na 3, 19 miliona eura, a prodata je neposrednom pogodbom za 1. 106 miliona eura , a novac prema našim informacijama nije legao na račun Vektra Boke . Sa tog računa koji je bio blokiran mogli su biti namireni radnici Vetra Boke”, kazao je Martinović. Zato će radnici od SDT tražiti da ispita da li je imovina Vektra Boke na Žanjicu prodata za , prema nezvaničnim informacijama, 4,3 miliona eura i gdje je novac od prodaje.

Prema privatizacionom ugovoru kojeg su osim Vektrа Boke, potpisаli Vlаdа Crne Gore i Opštinа Herceg Novi , precizirano je da ne smiju biti prodati hoteli Plаžа, Tаmаris, Igаlo, Bokа i objekat Žаnjic.

Bonus video: