Budva nije složna kada treba riješiti najveći problem

Sjednica je zakazana za sjutra ujutru, kada će biti samo glasanje
4226 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa jučerašnje sjednice, Foto: Vuk Lajović

Sjednica Skupština opštine Budva, na kojoj su odbornici trebalo da usvoje set pravnih i operativnih mjera kojim je trebalo da se oroči da se u narednih 90 dana podnesu krivične prijave protiv odgovornih osoba u njemačko - austrojskom koncernu WTE/EVN, ako to ne uradi Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, prekinuta je uoči glasanja jer nije bilo kvoruma.

Nakon troipočasovne rasprave, kada je predsjednik parlamenta Krsto Radović označio da treba da se glasa, salu je prvo napustio nezavisni odbornik Stevan Džaković, a za njim I opozicioni odbornici iz redova DPS I SD, čime vladajuća većina, zbog odsustva dva odbornika, nije imala kvorum.

Džaković je napustio sjednicu jer mu prethodno Radović, sa kojim je tokom zasijedanja imao više verbalnih konflikata, uskratio pravo da se proceduralno javi, jer navodno to Poslovnik na kraju rasprave nije omogućavao.

“Ako od mene zavisi kvorum, naravno da ću da ga dam, ali imam samo jedan uslov za koji se borim godinama: da ova Skupština, a juče sam predsjdniku Marku Careviću po dogovoru predao zahtjev u ime pet odbornika, održi sjednicu na kojoj će se raspravljati o izbornom zakonu. Imamo odluku ove Skupštine koja je uputila zahtjeve za ocjenu ustavnosti, imamo preporuke OEBS-a I koje su jasne. Takođe na početku zasijedanja sam tražio od DF I Demokrata da njihovi poslanici pokrenu ocjenu ustavnosti i Zakona o slobodi vjeroispovjesti, jer ga je donijela protivustavna skupština. Ako od mene zavisi, ja sam spreman da dam kvorum, ali neka zakažu sjednicu o izbornom zakonu”, poručio je Džaković.

Izlazak iz skupštinske sale odbornica DPS Snežana Kuč je obrazložila da ta partija principijelno nikada neće davati kvorum vladajućoj koaliciji, ma koja se odluka nalazila na dnevnom redu. Opozicioni DPS je tokom jučerašnje i današnje rasprave iznio niz optužbi na račun načina na koji je lokalna uprava se ophodila prema problem otpadnih voda.

“Svim građanima je jasno da je DPS kao odgovorna politička partija bila prisutna tokom dvodvenog zasijedanja I bila spremna da se dođe do rješenja vezano za problem sa tretmanom otpadnih voda. Bili smo svjedoci političkog prepucanja unutar vladajuće većine tokom rasprave koja je bitna za sve građane, i na kraju nijesu uspjeli da obezbijedi većinu u sali, Mi smo stava da ne želimo da dajemo kvorum I napustili smo sjednicu”, kazala je Kuč.

Potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović (Crnogorska) kazao je da su "odbornici DPS-a apsolutno pokazali nerazumijevanje za odluke koje treba da donesu".

"Treba da pokažemo da smo jedinstveni u rješavanju bitnih problema,. Oni bježe iz njima poznatog razloga, ali to je negovorno prema građanima I onim odbornicima koji su ostali u sali”, kazao je Bulatović.

Božena Jelušić (URA) istakla je da je nevjerovatno da,zbog formalnog razloga da poziciona većina nije u punom sastavu, odbornici sadašnje opozcije odbiju da se izglasaju zaključci.

"Meni je bilo tužno da slušam kako su ovaj grad i građani bili potkradani, kako su nevjerovatne količine novca kroz ovo postrojenje doslovno isisane iz naše budućnosti… I da sada odbornici ovako reaguju, to je prosto nastavak onoga što nas je dovelo u ovu situaciju”, kazala je Jelušić.

Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da je neshvatljiovo da "opozicija, konkretno DPS, nakon svega što je odbornički klub te partije u prethodnom mandatu izglasao, uključujući I ugovor, takse na vodomjere I svih destruktiuvnih I vrlo vjerovatno kriminalnih poteza, danas uskrati kvorum, kako bi odložili primjenu mjera, koje u jednom dijelu predviđaju I pokretanje krivično- pravnih akttivnosti.

"Izraziti stav glasanjem nije nikakav problem, ali uskratiti kvorum I odložiti rješavanje bitnih stvari - to je u najblažem rečeno neodgovorno”, kazao je Krapović.

Đorđije Vujović (DF) ocijenio je da se dešava čudna stvar da onaj koji je prouzrokovao ovakvo stanje ne želi da se to riješi usvajanjem zaključaka.

“Najbitnije je da se što prije usvoji Plan investicija, kako bi se primijenile mjere koje su predviđene zaključcima”, kazao je Vujović.

Sjednica je zakazana za sjutra ujutru, kada će biti samo glasanje.

Dva dokumenta pred odbornicima

“Nalaže se predsjedniku Opštine da pribavi zvaničan dokument kojim se formalno traži aktiviranje državne garancije Vlade, kao I potvrdu banke sa svom dokumentacijom da je isplaćeno 29,3 miliona eura. Od Carevića se traži pisani izvještaj o svim aktivnostima i preduzetim radnjama vezanim za ovaj problem, a posebno o toku arbitražnog postupka I to jednom mjesečno”, navodi se u setu pravnih mjera.

SO zahtijjeva da državno tužilaštvo obrazloži razloge zašto se odugovlačilo u postupku prema WTE/EVN poslije potvrde korupcije, jer navedeni sistem predstavlja opasnost koja može trajno ugroziti život I zdravlje ljudi, kao I životnu sredinu.

“Predsjednik opštine se zadužuje da pokrene postupke pred Ministarstvom održivog razvoja i Direktoratom za licenciranje protiv članova komisije koja je pustila u probni rad postrojenje, bez dopune glavnog projekta, projekta izvedenih radova I sa neurednom evidencijom objekata kod Uprave za nekretnine. Carević se zadužuje da pokrene postupke odgovornosti preduzeća koje je vršilo nadzor “Pro ing” Novi Sad, kao I odgovornih u tom preduzeću”, ističe se u dokumentu.

Skupština opštine zahtijeva I osnaživanje pravnog tima Opštine, kao i da se podnesu krivične prijave protiv odgovornih lica i protiv odgovornih u WTE/EVN u roku od 90 dana, ukoliko to ne uradi Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore u skladu sa nalogom Vlade.

"Skupština opštine neće odobriti bilo kakva plaćanja prema Vladi sve dok se konačno I pravosnažno ne utvrdi tačno koliko je novca utrošeno u realizaciji ovog projekta".

Setom operativnih mjera zadužuje se Carević da odmah pokrene neophodnu procedure koja omogućava da opštinsko preduzeće “Otpadne vode” počne da radi u punom kapacitetu .

“Da u roku od 30 dana bude imenovan I Odbor direktora. Kroz program investicionih aktivnosti biće realizovano neophodno investiranje I održavanje postrojenja. Zadužuje se Carević da preduzme hitne radnje na otklanjanju nedostatka u usvojenom Programu investicionih aktivnosti za 2020., kako bi u hitnom roku stupio na pravnu snagu. Careviću se nalaže da preko Sekretarijata za investicije naloži “Vodovod I kanalizaciju” da bez odlaganja otvore poseban račun za naplatu usluga odvođenja otpadnih voda.. Novac koji se od potrošača naplati po tom osnovu mora biti iskorišten isključivo za funkcionisanje sistema za tretman otpadnih voda”, navodi se u setu operativnih mjera.

Menažment “Otpadnih voda” moraće dostaviti I sve troškove angažmana stručnih lica I specijalizovanih kompanija koje će raditi na otklanjanju tehnoloških problema I svih ostalioh nedostataka, kao I troškove operativnog održavanja postrojenja.

Bonus video: