Carević da bira između koalicije i građevinskog lobija

Crnogorska i Demokrate traže da se gradonačelnik javno izjasni da li je za stavljanje van snage planova za Bečiće i Petrovac
7500 pregleda 8 komentar(a)
Dalje betoniranje je pogubno: Bečići, Foto: Vuk Lajović
Dalje betoniranje je pogubno: Bečići, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević moraće javno da se izjasni prije početka sjednice Skupštine opštine da li je za stavljanje van snage Detaljnog urbanističkog plana „Bečići“, jer u suprotnom njegov opstanak u fotelji prvog čovjeka metropole turizma biće doveden u pitanje.

To je stav koalicionih kolega iz Crnogorske, čijim je glasovima početkom januara imenovan i epilog skandala koji se desio u popodnevnom nastavku sjednice u ponedjeljak, kada su odbornici Demokratskog fronta izašli sa sjednice Skupštine opštine i time prekinuli zasjedanje jer je šef parlamenta Krsto Radović, zbog odsustva Carevića htio da promijeni redosljed dnevnog reda i da se o rebalansu govori kada gradonačelnik dođe sa službenog puta, a da se raspravlja o obaranju DUP-ova „Bečići“ i „Petrovac centar“.

Nije tajna da jak građevinski lobi vrši pritisak da se DUP „Bečići“ ne stavlja van snage. Činjenica je da ukoliko bi plan bio oboren, kompanija „Spencer & Hill“ košarkaša Nikole Pekovića, kuma Pljevljaka Duška Šarića, ne bi mogla da gradi apartmanski kompleks, a bile bi svezane ruke i Prvoj banci, koja na mjestu bivšeg Titeksovog odmarališta može da gradi kompleks solitera... Tu je i ruska kompanija Devin, Capital Estate, te firma „Fifth avenue“ optužene Olivere Ilinčić, koje uz samu bečićku plažu imaju atraktivne parcele.

Spornim planskim dokumentom predviđena je gradnja 3,5 miliona kvadrata apartmanskog i stambenog prostora, a da je do sada izgrađeno „svega“ 700 hiljada. To je i bio jedini motiv za obaranje plana. Stavljanje van snage svih planskih dokumenata incirao je nezavisni odbornik Stevan Džaković, i to su podržale sve vladajuće partije izuzev DF. Odluka se našla na dnevnom redu, ali po svoj prilici ona će i dovesti do rascjepa u koaliciji. Carević je još u aprilu „Vijestima“ kazao da je za obaranje DUP-a “Bečići” i da se izvrše njegove hitne korekcije.

Šef Odborničkog kluba Crnogorske u SO Budva i potpredsjednik partije Miodrag Čučka rekao je da je svima jasno da o svim bitnim pitanjima DF u Budvi ima potpuno iste stavove kao i DPS. Čučka će tražiti da predsjednik Opštine Carević javno prije nastavka sjednice saopšti njegov stav o DUP-u “Bečići”.

“Ukoliko gospodin Carević nema jasan stav ili je protiv, onda imamo problem da neki ljudi ovdje jedno govore, a drugo rade i da im je DPS partner. Sa takvom politikom i takvim pristupom nemoguće je raditi zajedno. I mislim da u tom slučaju nije moguće da gospodin Carević ostane na mjestu na kojem je”, izjavio je za „Vijesti“ Čučka.

Za stavljanje van snage oba planska dokumenta - „Bečići„ i „Petrovac centar“, glasaće i odbornica URA/SDP Božena Jelušić jer, kako je kazala, u pitanju su dugoročno pogubni planovi, koji će u perspektivi umanjiti vrijednost zemljišta i kvadrata prostora, a i turističku vrijednost destinacije.

„U skladu sa legislativom ću biti za to Budva što hitnije da smjernice za izradu Plana generalne regulacije. Nadam se da će doći vrijeme da grad više planira struka, a manje kratkoročni interesi investitora“, kazala je Jelušić.

Potpredsjednik Demokrata i odbornik Dragan Krapović kazao je za “Vijesti” da je stav te partije od početka kristalno jasan i svima poznat - Demokrate će glasati za obaranje oba predložena DUP-a.

„Kad govorimo od priobalnim DUP-ovima u Budvi, dakle najatraktivnijem prostoru Budvanske rivijere, jasno je da se radi o planovima koje je donijela organizovana kriminalna grupa, da su visoko koruptivna dokumenta u pitanju, da su ti planovi spisak želja povlaštenih i unaprijed poznatih investitora, te da je njihova ‘vrijednost’ u zamišljenom broju kvadrata enormna. Takođe je jasno da su ti planovi (Budva, Bečići, Petrovac) nezakoniti, a to potvrđuju zvanični nalazi urbanističke inspekcije. Iako zdrav razum, pravni i planerski rezon nalažu da je na jednom prostoru bolje imati bilo kakav plan, nego odsustvo plana i zakona, slučaj ovih dokumenata je izuzetak. DPS je i taj civilizacijski postulat uspio da obesmisli donošenjem ovih dokumenata. Naravno, ako bi planovi bili stavljeni van snage, taj prostor bi možda ponovo planirao DPS, ali šta god i kako god da bude sa tim prostorom, u današnjem vremenu i ambijentu, sigurno je bolje nego ondašnji OKG ambijent, pa makar i u režiji današnjeg MORT-a, nikada goreg u svojoj istoriji, sa sve inspekcijskim organima“, kazao je Krapović.

Demokrate, kako je kazao, misle da je ovo ipak stvar zdravog razuma, principa i anticipacije.

„Zato je naš stav od početka kristalno jasan i svima poznat, da će Demokrate glasati za obaranje oba predložena DUP-a. Ovo je principijelan stav u odnosu na ono što smo svi govorili u kampanji i ono što smo nas 13 odbornika SO Budva potpisali”.

Rekao je da svako svjestan tih nepobitnih činjenica, mora glasati da se ludilo zaustavi.

“Onaj ko gleda na stvari iz ugla jedne građevine ili bilo kojeg pojedinca, ne može zastupati opšti interes već ima druge motive. U ovom momentu je potrebno da svi koji odlučuju, od predsjednika Opštine, svakog političkog subjekta i svakog odbornika, daju javno i jasno svoj stav i argumente za isti. Ulog je toliki da ukoliko se desi još jedna velika građevina u centru Petrovca ili realizacija samo polovine od planiranih 3,5 miliona kvadrata u Bečićima, tamo više neće biti ni turizma, ni održivog razvoja. To je onda kraj iole normalnog i funkcionalnog života u Bečićima i Petrovcu, to je kraj Budve kao ozbiljne turističke destinacije“, kazao je Krapović.

Vuković: DPS je za obaranje DUP-a “Petrovac”

Šef odborničkog kluba opozicionog DPS-a Marko Vuković kazao je za „Vijesti“ da je klub odbornika DPS-a donio odluku da glasa za stavljanje van snage DUP-a “Petrovac”.

„Jer, to je bila želja građana iskazana kroz peticiju 2013. Što se tiče DUP-a ‘Bečići’ odredićemo se nakon rasprave i iznošenja stavova mjesne zajednice i građana“, kazao je Vuković.

Krapović: Džaković predložio, pa nestao iz sale

Krapović je kazao da je, kao i uvijek do sada kada se radi o planovima u Budvi, pritisak građevinskog lobija ogroman.

„Šta reći kada gospodin Džaković, inače predlagač odluka o stavljanju van snage planova ‘Bečići’ i ‘Petrovac’, nije bio u sali kada je glasano o njegovim predlozima i usvajanju dnevnog reda. Džaković čak nije bio u sali ni kasnije, kada je došao na red da obrazloži ono što je predložio. Neki očigledno žarko žele da predlažu, ali kada dobiju priliku, nema ih da obrazlažu. Sad se pitamo što je sljedeće? Da neće možda glasati protiv onoga što je sam inicirao i predložio? Izgleda da otvorene liste ne garantuju da će pojedinac bez partije biti nezavisniji, efikasniji i odgovorniji, ili je do konkretnog pojedinca“, poručio je Krapović.

Bonus video: