Carević neće da ih Rodić brani u sporu teškom 14,5 miliona

Gradonačelnik Budve obavijestio Privredni sud da otkazuju punomoćje podgoričkom advokatu koji je u martu 2017. uspio da onemogući blokadu gradskog računa
8684 pregleda 1 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Marko Carević, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević (DF) otkazao je punomoćje advokatu Goranu Rodiću u dva ključna spora koja je protiv lokalne uprave pokrenula njemačko-austrijska firma WTE/EVN tražeći da im se isplati 14,5 miliona eura.

“Obavještavam da povlačim punomoćje podgoričkom advokatu Goranu Rodiću za vođenje postupka“, stoji u podnesku koji je Carević dostavio podgoričkom Privrednom sudu, pred kojim ih je Rodić zastupao u protekle dvije godine.

Carević nije odgovarao na telefonske pozive, a ni iz njegovog kabineta nijesu odgovorili “Vijestima“ na pitanja zašto je otkazano punomoćje Rodiću, da li je njegova advokatska kancelarija napravila neku grešku i da li namjeravaju da isto učine i u ostalim slučajevima. Rodić nije odgovorio na poruku “Vijesti“ da li mu je Carević dostavio obrazloženje takve odluke.

Iz Sekretarijata za zaštitu imovine zatražili su od Carevića da im u najkraćem roku dostavi instrukcije šta da rade, jer je Rodić bio anagažovan u ključnim predmetima.

“Predlog ovog Sekretarijata je da se Rodić i dalje angažuje, jer je upoznat sa obimnom dokumentacijom i postupkom pregovaranja koji se paralalno vodi“, piše u dopisu Careviću, koji mu je dostavljen uoči vikenda.

“Vijestima” je potvrđeno da će koalicioni partneri tražiti objašnjenje od gradonačelnika, zbog čega je uskratio povjerenje Rodiću.

Goran Rodić
Goran Rodić(Foto: Boris Pejović)

Rodić je u martu 2017. uspio da onemogući blokadu računa grada na 14,5 miliona eura, kada je Opština tužena, a javni izvršitelj donio rješenje, čime bi došlo do finanijskog kolapsa i ujedno fijaska nove gradske uprave.

Tada je kompaniju WTE/EVN zastupala podgorička advokatica Ana Đukanović, sestra predsjednika Mila Đukanovića, koja se kasnije povukla iz slučaja. Dolaskom nove gradske uprave na čelu sa Draganom Krapovićem (Demokarte) krajem decembra 2016. godine, Opština je angažovala kancelariju Gorana Rodića i još nekoliko advokatskih kancelarija da ih zastupaju u ključnim sudskim procesima, koje su ostali kao repovi bivše DPS vlasti. Rodićeva kancelarija anagažovana je i u slučaju milionske tužbe “Lovćen filma” u vezi s ugovorom oko bioskopa, te i u slučajevima naplate sudskih kazni na osnovu presuda Višeg suda i sporazuma o priznanju krivice koje su zaključili članovi budvanske Organizovane kriminalne grupe.

Iznenadna odluka Carevića, koju nije obrazložio ni svojim koalicionim partnerima, dogodila se u vrijeme kada prvi čovjek Budve, uz medijaciju potpredsjednika Vlade Milutina Simovića i ministra finansija Darka Radunovića, vodi finalne pregovore sa njemačko-austrijskom firmom oko njihovog napuštanja projekta otpadnih voda u Budvi.

Vještica, postrojenje
Izgradnja postrojenja uvela Budvu u velike finansijske probleme(Foto: Vuk Lajović)

Odluka se poklapa i sa podizanjem optužnice specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića protiv Rodića.

“Advokat Goran Rodić pričao je predstavnicima italijanske kompanije A2A da je prijatelj sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i da može izdejstvovati izbjegavanje krivične odgovornosti, a kasnije i obustavljanje pokrenutog krivičnog postupka protiv bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavia Bjanke”, to, između ostalog, piše u optužnici koju je SDT podiglo protiv Rodića i njegovih kolega Siniše Gazivode i Marije Radulović, kojima se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj prevare. Objašnjava se da im je Rodić navodno predstavio da je sa Katnićem drug iz vojske i da izlaskom na jednu večeru može pomoći Bjanki u krivičnim procesima koji se protiv njega vode. Navodno je za to tražio 600.000 eura. Advokati su kategorički negirali optužbe tužilaštva.

Opština do aprila ima rok da se dogovori sa njemačko-austrijskim koncernom koliko je novca spremna da plati da bi se oni povuku iz projekta. Inostrani partneri traže isplatu ukupno 40 miliona eura i prijete da će u suprotnom aktivirati državnu garanciju od 29,3 miliona eura. Mješovita ekspretska komisija, čije formiranje je tražila firma WTE/ EVN, a Vlada finansirala njen rad, došla je do podatka da je koncern do sada u izgradnju postrojenja bez uračunatih kamata uložio 29 miliona eura. Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice koje je u oktobru 2014. otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, praktično je uvelo Budvu u velike finansijske probleme. Gradska vlast za vrijeme DPS-a, firmi WTE/ EVN nije isplatila ni cent, dok je nova gradska uprava izmirila gotovo 17 miliona eura.

Bonus video: