Carinici će moći da zabrane rad

Investitoru Vila Mir iz Kotora dodijeljene koncesije za flaširanje vode sa izvorišta Ledeni izvor u Andrijevici
1 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Vlada CG, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 29.09.2017. 18:25h

Vlada je juče usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o carinskoj službi na osnovu kojih se stvaraju uslovi za, kako je saopšteno iz Vlade, detaljnije uređenje postupanja carinskih službenika, posebno u dijelu izdavanja upozorenja i naloga i praćenja, zaustavljanja, pregleda i pretresa prevoznih sredstava, putnika i prtljaga.

“Ovlašćeni carinski službenik može, u postupku nadzora, izdati nalog radi otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, privremeno ograničiti ili privremeno zabraniti obavljanje djelatnosti radi sprečavanja korišćenja postrojenja, uređaja i druge opreme za rad, pečaćenjem poslovnih prostorija, skladišta, pogona, dijela pogona, postrojenja, opreme ili drugih prostorija, odnosno na drugi odgovarajući način. Ovlašćeni carinski službenik može izdati nalog zapreduzimanje mjera kojima se sprečava nezakonito postupanje na mjestima koja su određena kao tržni centri, pijace, sajmovi, izložbe, priredbe”, navodi su u predloženim izmjenama Zakona.

Na sjednici Vlade usvojene su odluke o određivanju luka prema namjeni i prema vrsti pomorskog saobraćaja. Prema namjeni luke su podijeljene na trgovačke ( Bar i Kotor), nautičkog turizma - marine (Budva, Tivat-Porto Montenegro i marina Bar) i brodogradilišne luke (Bijela i Bonići - Tivat). U odnosu na vrstu saobraćaja određene su luke za međunarodni pomorski saobraćaj - Bar, Budva, Kotor, Tivat (Gat I i Gat II) i Zelenika i luke za unutrašnji pomorski saobraćaj - Bar, Budva, Kotor, Tivat (Gat I i Gat II), Bonići - Tivat i Zelenika.

Vlada je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za korišćenje dijela voda sa izvorišta Ledeni izvor, Sjenožeta, u opštini Andrijevica za flaširanje, odnosno, pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe i prihvatila tekst ugovora o koncesiji sa investitorom Vila Mir iz Kotora, čiji je osnivač, prema podacima CRPS, Nikolaj Filčukov.

Utvrđena je uredba o grupi proizvoda nad kojima se vrši nadzor na tržištu. Na listi se nalazi 28 grupa proizvoda, među kojima su električna oprema, građevinski proizvodi, igračke, pirotehnika, deterdženti, sredstva za ishranu i zaštitu bilja…

Inspekcija za javne nabavke je za šest mjeseci ove godine, prema izvještaju koji je usvojila Vlada, kod 106 obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama obavila 116 inspekcijskih pregleda.

Kod 57 subjekata utvrđeno je 80 nepravilnosti. Od ukupnog broja inspekcijskih pregleda, 51 je bio po zahtjevima i inicijativama, u kojima je utvrđeno 30 nepravilnosti.

Formirali tim za Pravce razvoja CG

Vlada je na jučerašnjoj sjednici formirala kooridnacioni tim za realizaciju Pravaca razvoja Crne Gore od naredne do 2018. godine koji će imati deset članova. Timom će rukovoditi Iva Vukotić iz Ministarstva finansija. Pravci razvoja, kako je objašnjeno, sa konkretnim projektima i finansijskom strukturom, su osnova za programiranje investicija, odnosno za uspostavljanje direktne veze između

sredstava i razvojnih prioriteta.

Vlada je predložila da se u upravni odbor pljevaljskog Rudnika uglja imenuju Aleksandra Mitrović, Zoran Gospić i Munir Redžović.

Član Upravnog odbora Fonda rada Ilija Grgurović razriješen je funkcije na lični zahtjev.

Vlada je razriješila dužnosti stalnog predstavnika Crne Gore pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i ostalim organizacijama UN sistema, Aleksandra Drljevića.

Bonus video: