CBCG pokrenula proceduru izbora stručnog konsultanta

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u poslednjem izvještaju naveo da da je to njihova ključna preporuka iz 2015. godine koja je još nije ispunjena
1800 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada CBCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada CBCG, Foto: Luka Zeković

Centralna banka (CBCG) pokrenula je proceduru izbora stručnog konsultanta pod čijim će se nadzorom sprovesti procedura detaljne revizije kvaliteta imovine banaka (AQR). Izrada AQR-a je važna za potpunu dijagnostiku zdravlja bankarskog sektora.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u poslednjem izvještaju naveo da da je to njihova ključna preporuka iz 2015. godine koja je još nije ispunjena.

"Detaljna revizija kvaliteta imovine treba da bude završena najkasnije do kraja 2020. godine kako bi pomogla da se razumije prava vrijednost imovine u bilansu stanja banaka, procjene kolaterala (uključujući nekretnine) i adekvatna rezervisanja za potencijalne gubitke. Da bi se osigurao kvalitet detaljne revizije kvaliteta imovine ona treba da se priprema pod nadzorom međunarodnih procjenjivača,” objasnili su iz MMF-a.

CBCG je kazala da je za izbor konsultanta obezbijedila 790.000 eura, što predstavlja cjelokupan iznos njenih specijalnih rezervi.

"Sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u bankarski sistem, CBCG započela je sa pripremama za implemenaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka. U tom pravcu, danas je formalno započet postupak javne nabavke za izbor konsultanta CBCG koji će biti zadužen za implementaciju procesa AQR-a u skladu sa ECB Priručnikom iz 2018. Sa ciljem da obezbijedimo najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant" saopšteno je danas iz CBCG

Bonus video: