Cetinje želi sertifikat za povoljan poslovni ambijent

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, upoznao Kašćelana sa aktivnostima Komore na unapređenju ambijenta za poslovanje, prije svega uticajem na regulatorni okvir. Predstavnici Komore su članovi u Vladinim komisijama, savjetima, te u radnim grupama za donošenje propisa od uticaja na poslovanje privrede.
444 pregleda 0 komentar(a)
PKCG na Cetinju, Foto: PKCG
PKCG na Cetinju, Foto: PKCG

Cetinje je ušlo u proces sertifikacije opština i gradova po mjeri privrede i radi na ispunjenju kriterijuma, saopštio je gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Kašćelan, na sastanku sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Vlastimirom Golubovićem.

“Želimo da budemo među opštinama koje će imati BFC sertifikat i radimo na ispunjenju kriterijuma. Pred donošenjem smo Strateškog plana razvoja i nadam se da ćemo ga usvojiti do kraja januara”, rekao je Kašćelan na sastanku.

Riječ je o jedinstvenom programu za evaluaciju i unapređenje uslova za poslovanje na lokalnom nivou. Program sertifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smjernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, upoznao Kašćelana sa aktivnostima Komore na unapređenju ambijenta za poslovanje, prije svega uticajem na regulatorni okvir. Predstavnici Komore su članovi u Vladinim komisijama, savjetima, te u radnim grupama za donošenje propisa od uticaja na poslovanje privrede.

On je istakao značajnu ulogu Komore u promociji privrede kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te organizacijom predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima.

“Pozivam Prijestonicu Cetinje da iskoristi naše manifestacije i forume za predstavljanje svojih privrednih, kulturnih, istorijskih i turističkih potencijala”, rekao je Golubović.

On je posebno apostrofirao ulogu Privredne komore u reformi obrazovnog sistema, a naročito u implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština.

U Prijestonici Cetinje, u dualni sistem je uključeno deset učenika kod četiri poslodavca, pa ima prostora za njegovu dodatnu promociju.

“Naš sektor za obrazovanje je spreman da promoviše prednosti dualnog obrazovanja u školama na Cetinju”, kazao je Golubović.

Kašćelan je podržao tu ideju.

“Takvu promociju mogli bismo da organizujemo u prostorijama našeg Biznis centra i da je ciljano usmjerimo ka učenicima završnih razreda škola”, rekao je Kašćelan.

Prostor za saradnju Komore i Biznis centra postoji i u neformalnom obrazovanju, odnosno, zajedničkoj organizaciji seminara i radionica.

Taj centar planira organizaciju obuka kako bi doprinio unapređenju postojećih i osnivanju novih biznisa, te projekte u cilju zapošljavanja mladih. Takođe je u Biznis centru predviđeno formiranje laboratorije, u kojoj bi se proizvođačima pršute i sira omogućila sertifikacija njihovih proizvoda.

Kašćelan se osvrnuo na projekat Komore, resornih ministarstava i IRF-a Domaći ukusi koji potencira vezu proizvođača hrane sa hotelijerima i restoraterima, a u okviru kojeg će se, od 20. do 22. decembra, u Nikšiću održati veliki sajam.

“Želimo da takvu manifestaciju na proljeće organizujemo u Prijestonici”, rekao je Kašćelan.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja preduzeća koju je Komora uradila za sve crnogorske opštine.

Prema podacima Poreske uprave (PU), završne račune za prošlu godinu u Prijestonici Cetinje je predalo 385 preduzeća, što je deset odsto više nego prošle godine. Najveći broj ih je registrovano za poslove trgovine 158, prerađivačke industrije 65, saobraćaja i skladištenja i pružanja usluga, smještaja i ishrane po 33.

Zapošljavali su ukupno 1,48 hiljada osoba, 20 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

Kompanije Prijestonice Cetinje u prošloj godini iskazali su ukupan prihod od 125,9 miliona eura, 11 odsto viši nego prethodne, te dobit od 2,9 miliona eura, 11,5 odsto veću.

Na sastanku su istaknute i aktivnosti Prijestonice u borbi protiv sive ekonomije, a posebno podsticajne mjere u cilju uvođenja poslovanja u legalne tokove pojedinih subjekata u turizmu i proizvodnji hrane.

Takođe, Prijestonica Cetinje je pozvana da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu, odnosno da eventualne privredne sporove efikasno rješava pred Arbitražnim sudom pri PKCG.

Bonus video: