CGES-u šest miliona godišnje od prodaje struje preko kabla

Komercijalna upotreba podmorskog kabla prema Italiji počela je 28. decembra prošle godine
2777 pregleda 4 komentar(a)
Energetski kabl izmedju Crne Gore i Italije, Foto: Google
Energetski kabl izmedju Crne Gore i Italije, Foto: Google
Ažurirano: 17.01.2020. 09:47h

Godišnji prihod Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) od korišćenja njihovog dijela kapaciteta prilikom prodaje električne energije preko podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore planiran je na 6,1 milion eura, ukazujući da je već prihodovano oko tri miliona. To je odgovoreno “Vijestima” na pitanje imaju li procjenu koliki će prihod biti u 2020.

“Prema procjenama kretanja cijena na tržištu električne energije u regionu jugoistočne Evrope i Italije, prihod od alokacije kapaciteta na godišnjem nivou planiran je u iznosu od oko 6,1 milion. Uzevši u obzir rezultate godišnje i prve mjesečne aukcije prenosnih kapaciteta, ukoliko prilike na tržištu električne energije ostanu nepromijenjene, očekuje se da planiran prihod bude premašen”, naaglasili su iz CGES-a.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla prema Italiji počela je 28. decembra prošle godine. Iz CGES-a su kazali da postoji veliko interesovanje za dodjelu prekograničnih kapaciteta na kablu i na ostalim granicama Crne Gore. „Dodjelom dijela svog kapaciteta na ovoj novoj granici (70 MW), CGES je već na godišnjim aukcijama za 2020. prihodovao oko tri miliona eura. Ostatak kapaciteta (130 MW) CGES će dodijeliti na mjesečnim i dnevnim aukcijama, tako da se može konstatovati da je komercijalna upotreba kabla počela u skladu sa očekivanjima“, saopštili su iz CGES-a.

Iz CGES-a su odgovorili i da je, poslije novembarske havarije u trafo-stanici 400/110 kV “Podgorica 2“ u Tološima usljed grmljavine kada je došlo do oštećenja transformatora, „funkcionisanje elektroenergetskog sistema obezbijeđeno preko drugog transformatora, koji tehničkim karakteristikama u potpunosti odgovara potrebama, a ugrađen je 2016. godine“. Objavljen je javni poziv za nabavku novog transformatora.

Bonus video: