Cijena dizela pada za oko sedam centi po litru?

Cijene benzina najvjerovatnije ostaju iste, dok se očekuje da će lož ulje pojeftiniti za oko šest centi
18274 pregleda 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Cijena eurodizela na crnogorskim pumpama mogle bi u noći između ponedjeljka i utorka biti manje čak za oko sedam centi po litru. Pojeftiniće najvjerovatnije i lož ulje za oko šest centi, dok će cijene dvije vrste benzina ostati na istom nivou, saznaju “Vijesti” nezvanično u Udruženju naftnih kompanija Crne Gore.

Litar eurodizela trenutno je 1,26 eura po litru, cijena eurosupera 95 i 98 iznosi 1,31 euro, odnosno 1,35 eura, a lož ulje za veleprodaju košta 1,22 eura. To znači da će nova cijena eurodizela najvjerovatnije biti oko 1,19 eura po litru, a lož ulja oko 1,16 eura.

Do pojeftinjenja eurodizela dolazi nakon pada cijene nafte na svjetskim berzama. Prethodno se cijena eurodizela nije mijenjala četiri mjeseca. Tokom naredne sedmice i u susjednim državama očekuje se pad maloprodajnih cijena goriva.

U skladu sa Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno, oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.

Do promjene maloprodajnih cijena goriva posljednji put je došlo sredinom oktobra prošle godine, kada je litar eurosuper 95 pojeftinio sa 1,34 na 1,31 euro, a super 98 sa 1,38 na 1,35 eura. Cijena eurodizela tada se nije promijenila i ostala je na 1,26 eura po litru.

Bonus video: