Dakićevci traže 2,5 miliona iz rebalansa budžeta

Na tome insistira predstavnik bivših radnika tog preduzeća Milan Vukčević
2116 pregleda 2 komentar(a)
Dakićevci sa jednog od prethohodnih protesta, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Dakićevci sa jednog od prethohodnih protesta, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Bivši radnici “Radoja Dakića” - povjerioci bivše fabrike mašina u stečaju, koji potražuju oko 60 milliona, nadaju se da će im najavljenim rebalansom državnog budžeta biti predviđena i isplata oko 2,5 miliona eura nematerijalne štete zbog suđenja u nerazumnom roku. To se odnosi na oko 1.300 preostalih radnika.

Na tome insistira predstavnik bivših radnika tog preduzeća Milan Vukčević.

Vlada je krajem januara ove godine, istim povodom, i po odluci Ustavnog suda jer je usvojeno šest ustavnih žalbi, isplatila skoro 900 hiljada za oko 440 bivših radnika. Ustavni sud je dodatno usvojio i sedam žalbu za 152 radnika, a ostalih 20-ak su još u proceduri.

“Dubina naših patnji i trauma koje su nam priznali kao nematerijallnu šretu (zbog suđenja u nerazumno dugom roku) ne može se izmjeriti eurima… Sadašnji budžet je bio kratkovid, a očekujemo da njegov rebalans bude dalekovid”, istakao je Vukčević.

Oko 1.800 radnika nekadašnje podgoričke fabrike 15 godina pokušava da se izbori za isplatu 77 zaostalih zarada, za šta postoje pravosnažne presude domaćih sudova i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Iz građanskog pokrerta URA je juče ocijenjeno da Vlada i Privredni sud “nastavljaju da krše osnovna ljudska prava” bivših radnika “Dakića” te da se izvršna vlast ponaša diskriminatorski jer “15 godina nije u stanju da obezbijedi novac koji im se duguje”. M. M.

Bonus video: