Državni organi najavili borbu protiv firmi za koje se sumnja da su finansirane novcem od kriminala

Dogovoren plana kontrole poslovanja privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Crne Gore, radi registrovanja i sankcionisanja svih nezakonitosti iz oblasti rada
11188 pregleda 14 komentar(a)
Sa sastanka Operativnog tima, Foto: Uprava policije
Sa sastanka Operativnog tima, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 05.03.2019. 15:06h

Uprava policije, Uprava carina, Poreska uprava i Uprava za inspekcijske poslove počeće kontrole privrednih subjekata kao i poslovnih poduhvata za koje postoji sumnja da su finansirani novcem stečenim kriminalom.

To je odlučeno na sastanku Operativnog tima za suzbijanje krivičnih djela u privrednoj djelatnosti.

"Konstatovano je da je neophodna brza i neposredna razmjena informacija među članovima Operativnog tima, kako bi otkrivanje, sprječavanje i suzbijanje krivičnih djela iz oblasti zloupotreba u privrednoj djelatnosti a posebno utaje poreza, ilegalnog prometa akciznih roba (cigareta i alkohola) i naftnih derivata, sive ekonomije, kao i bespravne gradnje i ostalih nezakonitosti bilo još efikasnije. U tom smislu su dogovorene konkretne aktivnosti", saopšteno je iz Uprave policije.

Operativni tim, kojim rukovodi pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković, je dogovorio i donošenje plana kontrole poslovanja privrednih subjekata koji posluju na teritoriji Crne Gore, radi registrovanja i sankcionisanja svih nezakonitosti iz oblasti rada četiri uprave koje zajedno djeluju u Operativnom timu.

Kako je saopšteno, zaključeno je da je, radi sveobuhvatne kontrole poslovanja privrednih subjekata koja će uslijediti u narednom periodu, potrebno formirati zajedničke grupe, sačinjene od službenika četiri uprave, koje će svaki postupak kontrole vršiti zajedno.

"Operativni tim će, kako je dogovoreno, usmjeravati i pratiti zajedničke aktivnosti u konkretnim predmetima iz oblasti rada ove četiri uprave, kao i pružati podršku nadležnim organima u slučajevima otkrivanja i sankcionisanja bespravne gradnje i zaštite prostora, a posebno poslovnih poduhvata bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa u kojima postoji sumnja da je investiran novac stečen kriminalom".

U saopštenju se ističe da će sa posebnom pažnjom biti analiziran i sagledan integritet službenika organa u obavljanju povjerenih poslova iz svoje nadležnosti.

Bonus video: