Đukanovićevu firmu Opština drži pod blokadom

Uprava lokalnih javnih prihoda je proteklih godina uglavnom samo prinudnim putem i naplaćivala poresko potraživanje
7421 pregleda 9 komentar(a)
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Kompanija predsjednika države Mila Đukanovića, podgorički „Global Montenegro“, već pet mjeseci je pod blokadom Opštine Budva, koja bezuspješno pokušava da naplati dug na ime poreza na nepokretnost koji je premašio 110 hiljada eura.

To potvrđuje i najnoviji izvještaj Centralne banke o preduzećima čiji se računi nalaze pod blokadom. Na spisku blokiranih firmi na dan 31. oktobar je i partnerska firma Đukanovića i njegovog prijatelja Vuka Rajkovića, gdje je naznačeno da se 155 dana „Global Montenegro“ nalazi pod blokadom sa dugom od 111.887, 83 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda zatražila je od Centralna banke da blokira račun „Global Montenegra“, firme od koje je proteklih godina uglavnom samo prinudnim putem i naplaćivala poresko potraživanje.

Iako Vlada proklamuje redovnost isplate poreskih obveznika u praksi, Đukanovićeva firma je primjer neredovnog platiše obaveza.

Kompanije je bila u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirila preko 60 hiljada duga prema Opštini Budva. Nakon toga je krajem 2018. ponovo dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura. Opština Budva je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali ostao je dug od nekih 92 hiljade, koji je sada sa kamatom dotigao 111 hiljada.

Novca očigledno nema na računu Đukanovićeve kompanije, jer mjesecima se ne može izmiriti dugovanje.

Firma je vlasnik 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun na samom ulazu u grad i, kako piše u katastarskoj evidenciji, hipoteka Opštine i dalje je aktivna na iznos od 92.861 eura. Osim blokade računa, upis hipoteke, što zakon daje mogućnost, još jedan je garant da će se poreski dug firme šefa države napokon naplatiti.

“Global Montenegro” ne može se ni pohvaliti poslovanjem, jer je firma prošlu godinu, kako je naznačeno u finanijskom iskazu dostavljenom Poreskoj upravi, poslovala prošle godine sa gubitkomk od 247 hiljada eura. Ukupni gubitak firme, koji je akumiliran godinama unazad, dostigao je 3,9 miliona eura, a vrijednost imovine je svega tri miliona eura.

Udio Vuka Rajkovića u firmi „Global Montenegro“ kako i dalje stoji u Centralnom registru privrednih subjekat je na prodaji, a javni izvršitelj su dva puta donosili rješenja o prodaji udjela Rajkovića.

Rješenja da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja udijela Rajkovića donijela je 8. novembra 2016. javna izvršiteljka Aleksandra Tomković Vukoslavčević. Prije nje je javni izvršitelj Aleksandar Bošković 9. septembra iste godine takođe donio rješenje o pljenidbi i prodaji udjela.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februrara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Đukanović u nekoliko navrata je objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila je zahvaljujući kreditu od pet miliona eura. Kredit je uzet 14. februara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta „osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu „Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu „Global Montenegra“. Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas nije pronašao kupca, i zemlja je i dalje utrina.

Riječ je atraktivnom placu, ako se zna da je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od 40 vila. Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto - građeivnske površine 27 hiljada kvadrata.

Bonus video: