Energetski kabl koristan samo onima koji naplaćuju račune za struju

"Evo ko zna koje po redu zloupotrebe nacionalnog suveriniteta i građana - skriven iza plemenitog cilja ulaska Crne Gore u Evropu, ratifikovan je dokument koji će dovesti do izgradnje podvodnog kabla od 415 km koji će povezati Tivat i Peskaru"
74 pregleda 8 komentar(a)
Trasa kojom je predviđen podvodni kabal, Foto: Vijesti online
Trasa kojom je predviđen podvodni kabal, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 17.01.2015. 11:20h

Lider italijanskog opozicionog Pokreta 5 zvjezdica Bepe Grilo objavio je u četvrtak na svom blogu tekst pod nazivom: "U sporazumu sa Crnom Gorom se krije poklon Terni", u kojem naziva projekat izgradnje podvodnog kabla nepotrebnim, štetnim za okolinu i korisnim samo za kompanije koje će naplaćivati račune za struju.

U tekstu se navodi da je u sporazumu Italija-Crna Gora, čija se ratifikacija diskutovala u italijanskom parlamentu tek krajem prošle godine, "upakovan" i "poklon Terni", odnoseći se na podvovni energetski kabl.

Prema riječima poslanika Pokreta 5 zvjezdica, Mirka Buste Ternin projekat u Crnoj Gori predstavlja "ko zna koji po redu nepotrebni projekat" koji se sprovodi "na račun običnih smrtnika sa obje strane Jadrana". Busto je i član specijalne parlamentarne komisije za zaštitu životne sredine.

"Evo ko zna koje po redu zloupotrebe nacionalnog suveriniteta i građana - skriven iza plemenitog cilja ulaska Crne Gore u Evropu, ratifikovan je dokument koji će dovesti do izgradnje podvodnog kabla od 415 km koji će povezati Tivat i Peskaru", izjavili su poslanici Pokreta 5 zvjezdica (M5S) iz Komisije za zaštitu životne sredine komentarišući sporazum Crna Gora - Italija, navodi se na Grilovom blogu koji godinama važi za najčitaniji u Italiji.

"Ratifikacija, u vezi sa kojom smo se mi iz M5S negativno izjasnili - komentarisao je poslanik Mirko Busto - predstavlja još jedan primjer tajnog sporazuma koji nije u interesu građana i kojem namjerno nije posvećena medijska pažnja. Samo je naizgled bezopasan - ekološko opterećenje obala u italijanskim zaštićenim zonama će porasti, i to u trenutku u kojem su naše energetske potrebe uveliko zadovoljene".

Upitano je kome donosi korist ovaj, ko zna koji po redu, nepotrebni veliki projekat.

"Donijeće zaradu samo kompanijama koje će upravljati računima za struju običnih smrtnika sa obje strane Jadrana", nastavlja Busto navodeći da će samo sa italijanske strane ulaganja biti 760 miliona eura, većinu od kojih će uložiti italijanska kompanija Terna koja će ulog povratiti tako što će ga uzeti iz džepova građana. Zbog toga smo kao M5S smatrali za shodno da se negativno izrazimo povodom ratifikacije sporazuma", zaključuje poslanik.

Busto je naveo da se radi o zloglasnom paktu koji je odobren bez diskusije i sa protivljenjem samo “sa naše strane, a čiji su temelji bačeni još za vrijeme Berluskonijeve vlade 2010". Busto je optužio italijanskog premijera Matea Rencija da vodi licemjernu politiku i da nastavlja putem svog prethodnika.

Kompanije Ternu i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), odnosno vlade Italije i Crne Gore, dogovorile su gradnju energetskog kabla, čija se vrijednost procjenjuje blizu milijardu eura.

Terna je manjinski vlasnik CGES-a, koji finansira gradnju trafostanice i dalekovoda od primorja do Pljevalja za potrebe kabla sa preko 100 miliona.

Vlada Crne Gore je već za to dala grancije za vraćanje kredita CGES-a od 40 miliona eura. U naselju Lastva Grbaljska počeli su građevinski radovi na izgradnji trafostanice.

Bonus video: