Februar kraći, pa je za hranu dnevno 2,29 eura

Ova nova metodologija, koja je prvi put primjenjena za prošli mjesec nema u sebi troškove stanovanja i broj prehrambrenih namirnija je smanjen sa 130 na 92 uz zadržavanje minimalno potrebnih kalorija dnevno po osobi 2.211
0 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock.com
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2018. 13:41h

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u februaru iznosila je 629,2 eura, od čega je za hranu potrebno 256,4 a za neprehrambrene proizvode i usluge 372,8 eura, objavio je Monstat.

Po osobi za sve obroke dnevno u februaru je dovoljno 2,29 eura. U januaru je po osobi bilo 2,06 eura, ali kako je februar kraći za tri dana, a i rast cijena hrane je, prema Monstatu, bio 0,1 odsto, februarska korpa za hranu po osobi je bogatija za 13 centi.

Ova nova metodologija, koja je prvi put primjenjena za prošli mjesec nema u sebi troškove stanovanja i broj prehrambrenih namirnija je smanjen sa 130 na 92 uz zadržavanje minimalno potrebnih kalorija dnevno po osobi 2.211.

"Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.211, dnevno po osobi", naveli su iz Monstata.

Saopštenje podataka o minimalnoj potrošačkoj korpi za januar izazvalo je buru negodovanja u javnosti uz komentare da je nemoguće preživjeti sa dva eura dnevno. Unija slobodnih sindikata zatražila je vanrednu sjednicu Socijalnog savjeta na kojoj bi se raspravljalo o metodologiji koju Monstat koristi.

Bonus video: