Feraris: Projekat podmorskog kabla omogućiće CG da postane energetski centar za Balkan

Feraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine
1322 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Projekat izgradnje podmorskog kabla omogućiće Crnoj Gori da postane energetski centar za države Balkana i time će se stvoriti uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju.

To je ocijenio glavni i izvršni direktor Terna grupe, Luiđi Feraris, kojeg je danas primio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Feraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine.

On je kazao da je u pitanju istorijski trenutak u kojem će biti uspostavljen most između Italije i Crne Gore, ali i EU i Zapadnog Balkana.

"Najveći benefit ove investicije je što će projekat omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana", kazao je Feraris.

Takođe, smatra on, stvoriće se uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju.

Feraris je kazao da je spreman za nastavak saradnje na dobrobit Crne Gore i njenog razvoja.

Đukanović je zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema projektu, kako je kazao, jednom od najznačajnijih za Crnu Goru i region, kao i za poštovanje rokova izgradnje.

"Ovaj naš zajednički projekat jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regiona", rekao je Đukanović.

Kako je naveo, kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj.

"Mi želimo ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet", rekao je Đukanović.

On je istakao visoke ocjene za strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom, kao kredibilnim partnerom čije je, smatra on, znanje i iskustvo dragocjeno.

Prema riječima Đukanovića, projekat izgradnje podmorskog kabla, dobar je primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu da sarađuju.

Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imaće 450 kilometara kablova, od kojih je 420 pod vodom postavljenih na dubini od 1,1 hiljada metara.

Prenosiće 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze.

Terna je tokom realizacije projekta uložila i 60 miliona eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

Kabl donosi Crnoj Gori potpunu energetsku sigurnost

Podmorski elektroenergetski kabl, kao rezultat partnerske saradnje vlada Crne Gore i Italije, donosi Crnoj Gori potpunu energetsku sigurnost, čini je regionalnim energetskim čvorištem i predstavlja novi oblik infrastrukturnog povezivanja Balkana i Evropske unije.

To je ocijenjeno na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodstva italijanske kompanije Terna na čelu sa glavnim izvršnim direktorom Luiđijem Ferarisom povodom uspješnog okončanja rada na projektu podmorskog energetskog kabla kojim su povezane Crna Gora i Italija.

"Ovaj istorijski projekat najbolji je primjer kako se vizijom i saradnjom dolazi do nove vrijednosti od koje će korist uživati obje države i naši građani i to ne samo naša generacija već i buduće generacije", rekao je premijer Marković uporedivši po značaju ovaj projekat sa gradnjom crnogorskog prvog autoputa.

Feraris je informisao Markovića da je podmorski kabl između Crne Gore i Italije, ukupne dužine 445 kilometara, od čega 423 kilometara čini podmorski dio, vrijedan 1,15 milijardi eura i da je tokom dosadašnje operacije polaganja kabla već proizveo brojne pozitivne efekte u Crnoj Gori.

"Ovaj projekat, najveći te vrste na Meditranu, već je ovdje pokrenuo lokalne biznise vrijedne više od 60 miliona eura", rekao je direktor Terne dodajući da je na projektu u Crnoj Gori na različite načine zaposleno 120 ljudi.

Marković je informisao rukovodstvo Terne da je više država istočne i jugoistočne Evrope zainteresovano za zaključivanje različitih aranžmana sa Crnom Gorom u cilju korišćenja kapaciteta podmorskog energetskog kabla koji bi zvanično trebalo da bude pušten u rad na jesen.

Na sastanku je zaključeno da su Vlada Crne Gore i Terna odlično sarađivale na ovom projektu i da vide zajednički interes u proširivanju saradnje pogotovo u kontekstu strateškog opredjeljenja naše zemlje da svoju energetsku budućnost bazira na obnovljivim izvorima.

Sastanku su prisustvovali ministarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednica Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema Vesna Bracanović i ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Celioli.

Bonus video: