Ima rasta cijena proizvoda, inspekcija nije našla nepravilnosti

Tržišna inspekcija je počela da prati kretanja maloprodajnih cijena 16. marta, u odnosu na cijene koje su važile na 9. mart, a u proteklom periodu izvršeno je ukupno 648 kontrola
12105 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povećanje maloprodajnih cijena kod trgovaca u Crnoj Gori utvrđeno je u 63 slučaja, dok u 351 slučaju nije bilo povećanja. Rast maloprodajnih cijena u apotekama utvrđen je u šest slučajeva, dok kod 228 nije bilo poskupljenja, pokazuju rezultati kontrola Tržišne inspekcije. To se odnosi na kontrole od 16. do 28. marta.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) „Vijestima“ je saošteno da protekle dvije sedmice “nisu utvrđene nepravilnosti u pogledu formiranja i isticanja cijena kod trgovaca, kao ni u apotekama, uključujući i cijene ljekova koji se izdaju na recept, za koje je marža ograničena“.

Tržišna inspekcija je počela da prati kretanja maloprodajnih cijena 16. marta, u odnosu na cijene koje su važile na 9. mart, a u proteklom periodu izvršeno je ukupno 648 kontrola.

"I to: 414 kod trgovaca koji se bave prometom prehrambenih proizvoda i sredstava za higijenu i 234 u apotekama. U ovaj broj kontrola ulazi i nadzor po osnovu 93 inicijative koje su se odnosile na povećanje cijena proizvoda na našem tržištu, prema kojima je postupljeno“, objasnili su iz UIP.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila je 13. marta, nakon tumačenja Uprave za inspekcijske poslove o slobodnom formiranju cijena na crnogorskom tržištu i prvih značajnih poskupljenja u apotekama, da je formiranje cijena slobodno po zakonu.

“To je sad legalno, ali ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Krenuli smo od prepreke, preko upozorenja, a naredbom možemo ograničiti cijene”, poručila je tada ministarka.

Ministarstvo ekonomije nije odgovorilo kako država, s obzirom na to da se cijene slobodno formiraju na domaćem tržištu, može da reaguje i spriječi poskupljenja u sadašnjoj vanrednoj situaciji.

Bonus video: