IRF: Plasiraćemo 200 miliona eura kroz programe podrške - Vijesti.me
posebnim ciljnim grupama

IRF: Plasiraćemo 200 miliona eura kroz programe podrške

Iz IRF-a su kazali da je programima finansijske podrške predviđeno 36 kreditnih linija, sa kamatnom stopom od nula do 4,5 odsto, rokom otplate do 15 godina i grejs periodom do pet godina

Iluistracija
Iluistracija (Foto: Shutterstock)

Investiciono razvojni fond (IRF) ove godine planira da, kroz nove programe finansijske podrške, plasira najmanje 200 miliona EUR u razvoj preduzetništva, početnicima u biznisu i podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima.

Iz IRF-a su kazali da je programima finansijske podrške predviđeno 36 kreditnih linija, sa kamatnom stopom od nula do 4,5 odsto, rokom otplate do 15 godina i grejs periodom do pet godina.

„IRF je za deset godina postojanja plasirao prvu milijardu EUR u crnogorsku privedu, a samo u prethodnoj godini 241 milion EUR. Kontinuirani ekonomski rast i razvoj u cilju unapređenja kvaliteta životnog standarda, kao strateški cilj Crne Gore, bio je i prioritet u radu IRF-a u proteklom periodu, koji se ogleda i u preko 16 hiljada otvorenih novih i očuvanih postojećih radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Iz IRF-a su dodali da planom za ovu godinu predvidjeli plasman od najmanje 200 miliona EUR, namijenjenih razvoju preduzetništva, kroz podršku posebnim ciljnim grupama, kao što su mladi, početnici, žene, visokoškolci, tehnološki viškovi, individualni poljoprivredni proizvođači, zanatlije, inovativno preduzetništvo, ICT biznis i klasterska proizvodnja.

„I ove godine su obezbijeđena sredstva za ciljne grupe kojima se nude i beskamatne kreditne linije za visokoškolce, tehnološke viškove i start-up biznise gdje su nosioci žene“, rekli su predstavnici IRF-a.

Oni su naveli da je u konstantnom fokusu IRF-a podrška prioritetnim sektorima razvoja, kao što su održivi i zdravstveni turizam, održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, drvoprerada, proizvodnja, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, novi materijali i održive tehnologije i ICT.

„Tako će i u predstojećoj godini, planirana sredstva biti uložena u podršku poboljšanja likvidnosti preduzeća, podršku green field i brown field investicijama, kao i razvoj infrastrukture“, saopštili su iz IRF-a.

IRF je pripremio i dva nova programa podrške COSME i EASI.

IRF je u okviru COSME programa, u saradnji sa Evropskom investicionim fondom, obezbijedio garantne šeme od 80 miliona EUR za preduzetnike koji imaju dobru ideju, ali nemaju dovoljan kolateral kako bi obezbijedili kredit.

„Tim instrumentom, kojim garancije iznose do 50 odsto kredita, biće svima koji iskreno žele i imaju potencijal da se bave biznisom, omogućena šansa da to i urade. Dostupan je i garantni fond namijenjen najsiromašnijem stanovništvu“, naveli su iz IRF-a.

Svima koji žele da pokrenu biznis IRF će, u saradnji sa Evropskim investicionim fondom, pomoći kroz program zapošljavanja i socijalne inovacije EASI.

IRF je za projekte koji se realizuju u sjevernom regionu i opštinama ispod prosjeka razvijenosti pripremio posebne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope 0,5 odsto. Preduzeća koja redovno izmiruju poreske obaveze, odnosno ispunjavaju kriterijume da se nalaze na Bijeloj listi, takođe će imati povoljnost u vidu smanjenja kamatne stope 0,5 odsto.

„Pored redovne stimulacije u vidu smanjenja kamatne stope od 0,5 odsto na sredstva koja se povlače od EIB-a, dodatno je moguće ostvariti smanjenje kamatne stope od 0,2 odsto ukoliko se zadovolje uslovi Eyet inicijative koja se odnosi na zapošljavanje mladih osoba do iskorišćenja sredstava predviđenih ugovorom sa EIB-om“, navodi se u saopštenju.

IRF, koji sredstva za plasman u privredu obezbjeđuje na međunarodnom tržištu kapitala, omogućio je i ove godine najpovoljnije uslove kreditiranja zahvaljujući svom dosadašnjem odličnom kreditnom rejtingu.

„Time će se zadovoljiti potrebe ulaganja u održive biznise koje se tiču svih djelatnosti koje IRF finansira, kako bi doprijnijeli poboljšanju razvoja crnogorske ekonomije u cjelini i stimulisali što veće zapošljavanje“, zaključuje se u saopštenju.


Vidi sve komentare