Izdaju rješenja o odlaganju poreza

Odluka Vlade o mogućem odlaganju poreza i doprinosa na zarade još nigdje nije objavljena. PU objavila samo objašnjenje mjera Marić vjeruje da će brzo biti pokrenuto proglašenje vanrednog stanja da bi se na taj način stvorili uslovi za legalizaciju donijetih ili najavljenih mjera
7727 pregleda 3 komentar(a)
Može li obavještenje zamijeniti pravni akt, Foto: Luka Zeković
Može li obavještenje zamijeniti pravni akt, Foto: Luka Zeković

Odluka Vlade o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa na zarade još nigdje nije objavljena, a postoji samo obavještenje na sajtu Poreske uprave (PU). Od svih ekonomskih mjera za podršku građanima i privredi zbog koronavirusa, u Službenom listu objavljena je samo odluka Centralne banke o odlaganju plaćanja kredita do tri mjeseca.

U obavještenju PU navedeno je da poreski obveznici treba da predaju poresku prijavu i da naznače da li traže odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, a da će im nakon toga Poreska izdati rješenje o odlaganju obaveze.

I pored ovog obavještenja, nejasno je za koje mjesece se ovo odlaganje odnosi, odnosno da li neko ko sada ima dug za poreze i doprinose iz ranijeg perioda može da ga odloži za još tri mjeseca bez kazni i prinudne naplate ili se ova mjera odnosi samo na obaveze iz nova tri mjeseca - mart, april i maj. Poslodavci očekuju da ove i druge nejasnoće u vezi sa mjerama riješi Ministarstvo finansija jer za nekoliko dana već počinje predaja obrazaca za mart.

Iz Poreske uprave su na pitanje da pojasne proceduru saopštili: “Kada je u pitanju instrukcija vezana za mjere podrške privredi uvedene od Vlade, ista će biti objavljena pojedinačno”.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja kada će odluka biti objavljena. Pitanje je da li ova mjera može biti validna bez izmjene poreskog zakona, a pravnici ukazuju da Vladine odluke ne mogu biti suprotne zakonu jer nije proglašeno vanredno stanje kada Vlada može preuzeti nadležnosti Skupštine. Pravnik Boris Marić vjeruje da će brzo biti pokrenuta procedura potrebna za proglašenje vanrednog stanja, te bi se na taj način stvorili uslovi za legalizaciju donijetih ili najavljenih mjera.

Marić
Da ne bude pravnih posljedica: Marić(Foto: Savo Prelević)

Poreska se u saopštenju poziva na mjere Vlade za podršku privredi koje, između ostalog, predviđaju i mogućnost odlaganja obaveze uplate poreza i doprinosa na dohodak fizičkih lica kroz IOPPD obrazac, kao i uplate obaveza shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja do 90 dana.

“U skladu sa ovim mjerama, poreski obveznici dužni su u zakonom propisanom roku podnositi poreske prijave (IOPPD obrasce) elektronskim putem. Prilikom podnošenja prijave dodatno će biti omogućeno unijeti potvrdu da li se prijavljene obaveze odlažu ili ne. Treba naglasiti da se mjere Vlade Crne Gore odnose na obaveze nastale po osnovu zarada zaposlenima, te da iste ne obuhvataju odlaganje uplate obaveza po osnovu ostalih vrsta poreza”, navedeno je u obavještenju PU.

Kod reprograma, mogućnost kašnjenja u izmirivanju rata do 3 mjeseca, kako su naveli, predviđena je Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja i sada je produžena za dodatnih 90 dana.

“Poreski obveznici već sada imaju zakonske mehanizme za odloženo plaćanje poreskih obaveza, kako shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, tako i shodno Uredbi o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica”, naveli su iz PU.

Podsjetili su i da poreski obveznici, koji u zakonskom roku izmire obavezu po osnovu poreza na dobit pravnih lica, mogu iskoristiti pravo na umanjenje za 6 procenata. Nijesu isključeni ni dodatni mehanizmi podrške.

Upitna legalnost vanrednih ekonomskih mjera bez vanrednog stanja

Pravnik Boris Marić kazao je da neke institucije u okviru svojih nadležnosti mogu sprovoditi i krizne mjere, i da se u tom kontekstu mogu posmatrati intervencije CBCG kao regulatora, Ministarstva zdravlja ili Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Naravno i ovdje postoje ograničenja, posebno kada su budžetska sredstva u pitanju. Ono što brine je donošenje ili najava, ostaje negdje nejasno, mjera ekonomske prirode, za koje ne znamo šta je zakonski osnov. Držim da se mjere tog karaktera mogu donijeti ili u redovnoj proceduri kroz donošenje zakona ili u vanrednoj nakon proglašenja vanrednog stanja, kada bi bilo moguće donositi uredbe sa zakonskom snagom, a koje bi bile preispitivane i potvrđivane nakon prestanka vanrednog stanja od strane Skupštine. Ustavom i zakonom predviđena je procedura u svakoj situaciji i predviđa neophodnu transparentnost, gdje se u centru nalazi obaveza pravnog uobličavanja akta i njegova objava u Službenom listu”, kazao je Marić “Vijestima”.

On vjeruje da će brzo biti pokrenuta procedura potrebna za proglašenje vanrednog stanja, te bi se na taj način stvorili uslovi za legalizaciju donijetih ili najavljenih mjera.

“Ako se to ne desi, imaćemo pravni vakuum, stvoren neodgovornim odnosom izvršne vlasti, koji će biti podložan raznim sudskim preispitivanjima, kada se ukupna društvena situacija normalizuje”, istakao je Marić.

Bonus video: