Izvođači kasne, "penali" se ne naplaćuju svima

Državna revizorska institucija utvrdila da su u 2018. godini kasnili radovi na putevima vrijedni 32,7 miliona eura, iz Direkcije za saobraćaj Sava Parače kažu da za većinu postoje objektivni razlozi
7573 pregleda 7 komentar(a)
Rok za završetak podgoričkog bulevara kroz Donju Goricu probijan nekoliko puta, Foto: Filip Roganović
Rok za završetak podgoričkog bulevara kroz Donju Goricu probijan nekoliko puta, Foto: Filip Roganović

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su 2018. godine kasnili radovi na sedam saobraćajnih projekata, čija ugovorena vrijednost iznosi 32,7 miliona eura, ali i selektivnu naplatu “penala”.

Prema izvještaju o završnom računu državnog budžeta za 2018. godinu, kod Direkcije za saobraćaj otkriveno je kašnjenje radova zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, vremenskih uslova i pojave odrona.

Kod šest projekata vrijednih 24,8 miliona eura, DRI je utvrdila da je period važenja garancija za dobro izvršenje posla bio kraći u odnosu na ugovoreni rok.

“Direkcija za saobraćaj je zbog kašnjenja u izradi dokumentacije za pojedine dionice, u skladu sa odredbama ugovora zadržala pet i 15 odsto od vrijednosti ugovora na ime penala, dok kod nekih ugovora i pored utvrđenog kašnjenja nijesu zadržavana sredstva na ime kaznenih penala”, navedeno je u izvještaju DRI.

Direkcija za saobraćaj, čiji je vršilac dužnosti direktor Savo Parača, prošle godine je raspolagala sa budžetom od 57 miliona eura, od čega su 12,5 miliona bili krediti dobijeni od evropskih banaka EIB i EBRD. Što znači da su projekti na kojima su kasnili radovi vrijedili 58 odsto ukupnog budžeta Direkcije.

DRI je zatražila od Direkcije za saobraćaj da se pridržava zaključenih ugovora i da od izvođača radova obezbijedi potrebne garancije, kako bi time osigurala ispunjenja ugovorenih obaveza.

Donja Gorica
Problem i imovinsko-pravni odnosi: Donja Gorica(Foto: Savo Prelević)

“U slučaju prekoračenja ugovorenih rokova Direkcija za saobraćaj treba da zadržava sredstva po osnovu penala za kašnjenje u iznosu/procentu definisanim ugovorom i na taj način obezbijedi poštovanje ugovorenih rokova. U slučaju da postoje objektivni razlozi zbog kojih nijesu ispunjeni ugovoreni rokovi, potrebno je zaključiti aneks ugovora”, naveli su iz DRI.

Iz kabineta Parače “Vijestima” su kazali da njihova praksa da garancije za dobro izvršenje posla, koja se uzima prilikom uvođenja izvođača u posao, ima rok važenja onoliko koliko je i ugovoreni rok za izvođenje radova i da u tome ne vide problem na koji ukazuje DRI jer se na drugi način obezbjeđuju.

“Pored ove garancije u ugovorima Uprave za saobraćaj zadržano je tokom čitavog trajanja ugovora i 10 odsto od vrijednosti svake ispostavljene situacije za izvedene radove. U slučajevima gdje do kašnjenja nije došlo krivicom izvođača, a radilo se o manjim kašnjenjima, s obzirom na to da već postoji zadržanih 10 odsto od svake situacije za izvedene radove (koliko je iznos vrijednosti garancije), smatramo da nije potrebno izvođaču nametati produženje garancije što iziskuje određene troškove jer za kašnjenje nijesu krivi”, naveli su iz Direkcije za saobraćaj.

Na primjedbu DRI da ne naplaćuju penale - kazne za kašnjenja od svih izvođača koji krše rokove prilikom izvođenja radova ili izrade projekata, iz Direkcije kažu da je u svim slučajevima gdje je utvrđeno kašnjenje krivicom izvođaču izrečena ugovorena kazna “koja se kreće do pet odsto od vrijednosti potpisanog ugovora”.

“Do objektivnih kašnjenja u realizaciji projekata za radove dolazi uglavnom zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, nepovoljnih vremenskih uslova, prekida radova u toku turističke sezone i slično. Kod ugovora za izradu projekata do kašnjenja dolazi uglavnom zbog neusaglašene planske dokumentacije, kao i zahtjeva lokalnih uprava i pojedinaca oko priključaka na državne puteve i slično”, odgovorili su iz Direkcije za saobraćaj na pitanja “Vijesti” šta su sve uzroci za ovolika kašnjenja i prekoračenja rokova.

Bonus video: