Jeftinije gorivo ne obara ostale cijene

Predstavnici taksi firmi i prevoznika, sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, istakli su da je iluzorno sada pričati o bilo čemu jer ne rade i ne znaju koliko će ovo stanje potrajati
4408 pregleda 5 komentar(a)
Nastavak pada cijena goriva, Foto: Boris Pejović
Nastavak pada cijena goriva, Foto: Boris Pejović

Cijene eurodizela i lož ulja dodatno su niže za devet centi, a benzina eurosuper 95 i 98 za 15 centi, a to sada neće doprinijeti padu cijena prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, usluga...

“Vijesti” su kontaktirale mnoge proizvođače i prevoznike, koji su neformalno objasnili da sada ne mogu razmišljati o padu cijena - dok vide kako će se aktuelna situacija u konačnom odraziti na njihovo poslovanje, nakon mjera države u borbi protiv širenja epidemije koronavirsa. Među mjerama su i zabrana javnog prevoza, rada značajnog broja djelatnosti...

Predstavnici taksi firmi i prevoznika, sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, istakli su da je iluzorno sada pričati o bilo čemu jer ne rade i ne znaju koliko će ovo stanje potrajati.

“Sve je stalo, negativne posljedice su evidentne, nema prihoda, ljudi ne rade. Da je normalno stanje, pojeftinjenje goriva bi naravno dobro došlo i možda bi dovelo i do korekcija cijena. Međutim, nema naznaka kada bi se stanje moglo normalizovati”, istakao je jedan od prevoznika.

Direktorka mljekare Srna Zorka Šljukić kazala je da “mljekari ne razmišljaju o sniženju cijena proizvoda jer je smanjen obim prodaje mliječnih proizvoda zbog zatvaranja vrtića, javnih ustanova, hotela, restorana…”

“Treba da se borimo zajedno, treba pomoći domaće proizvođače (kooperante), da se okrenemo jedni drugim i da kupujemo domaće proizvode”, kazala je Šljukić.

Direktor Agrokooperativa Vrbica iz Petnjice Avdul Adrović kazao je “Vijestima” da će niže cijene poljoprivrednih proizvoda koje oni proizvode zbog značajnog sniženja cijena nafte, ukoliko potraju, uslijediti tek nakon proljećne sjetve.

Adrović je objasnio da sada prodaju jesenas proizvedene proizvode kada su cijene nafte bile značajno više oko 1,2 eura.

Ova zadruga ima 10 kooperanata, a proizvode organsku hranu: pšenicu, raž, ječam, ovas, kukuruz, i proizvode prodaju prodavnicama zdrave hrane, dok sjemenski krompir prodaju biljnim apotekama.

Do 13. aprila litar eurodizela koštaće 0,96 eura, lož ulja 0,94 eura, eurosupera 95 - 0,99 eura, dok će litar eurosupera 98 koštati 1,03 eura.

Bonus video: