Joković: Protiv 80 odsto carinika sa sjevera se vodi neki postupak

Protiv 80 odsto carinika koji rade na sjeveru vodi se neki postupak (krivični, disciplinski..)
500 pregleda 22 komentar(a)
Odbor o carinskom propisu, Foto: Skupstina.me
Odbor o carinskom propisu, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 13.10.2015. 05:36h

Protiv 80 odsto carinskih službenika koji rade na sjeveru države vodi se neki postupak (krivični, disciplinski, prekršajni), saopštio je juče direktor Uprave Carina (UC) Vladan Joković na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. On je ocijenio da je to alarmantno.

“Pitanje je koliko se to odražava na funkcionisanje Uprave. Mogu reći da smo kada je u pitanju integritet institucije u svim segmentima registrovali poboljašanje, ali ne bih negirao da postoje pojedinci skloni koprupciji i da ima zloupotreba”, rekao je Joković.

On je dodao da je situacija danas drugačija nego ranije.

“Izgradili smo posljednjih godina inovativan antikoruptivni mehanizam koji je Svjetska carinska organizacija prepoznala kao primjer dobre prakse ”, kazao je Joković.

Nezavisni poslanik Damir Šehović pitao je Jokovića šta Uprava preduzima po pitanju suzbijanja korupcije.

Joković, koji je direktor UC-a, posljednje tri i po godine odgovorio je da su pojačali unutrašnje kontrole i osnažili disciplinske postupke i da imaju potvrde najviših sudskih istanci o rješenjima za raskid radnog odnosa koje su donosili. On je objasnio da se novim rješenjima povećavaju ovlašćenja carinika, a usmjerena su na prihvatanje carinske službe kao važećeg stvaraoca sigurnosti kroz suzbijanje kriminalnih radnji i svih obilika krijumčarenja, organizovanog kriminala, pranja novca i sive ekonomije. Važeći zakon je na snazi 13 godina.

Na pitanje Veljka Zarubice (DPS) da li UC ima dovoljno administrativnih kapaciteta za sprovođenje zakona, Joković je odgovorio da imaju dobru osnovu i plan obuka za sprovođenje novih rješenja.

Predsjedniku Odbora Aleksandru Damjanoviću (SNP) je problematično rješenje da carinik ne smije imati 0,5 odsto ili više udjela u akcijskom kapitalu firme.

“Onemogućava im se da kupe akcije neke firme koja nema nikakve veze sa carinskom djelatnošću”, kazao je Damjanović.

Načelnik sektora za razvoj i upravljanje ljudskim resursima u UC, Miroslav Raonić rekao je da su saglasni sa stavom Damjanovića da to rješenje treba brisati iz zakona.

Joković i Raonić su saglasni i sa stavom Damjanovića da UC treba dati veću nezavisnost u odnosu na Ministarstvo finansija pod čijom je nadležnošću.

Goran Tuponja iz Pozitivne kazao je da to što se Predlogom definiše da se može zasnovati radni odnos mimo javnog oglasa upućuje na sumnju da će biti partijskog zapošljavanja i zloupotrebe službenog položaja.

Raonić je objasnio da će Ministarstvo finansija posebnim pravilnikom definisati koja će se mjesta popunjavati bez javnog oglasa, dok će sva ostala biti oglašena. Zakonodavni odbor se juče pozitivno izjasnio o Predlogu zakona o carinskoj službi. Ma.M.

Znanja carinika skromna

U Upravi carina su uočili da carinska administracija nema dovoljno znanja pa su na testiranju prije pola godine, pojedinci koji bi trebalo da budu eksperti u onome što rade, nijesu uspjeli da riješe 51 odsto testa.

On je dodao da treba da se izgradi novi model, jer ako neko ne može da uradi test treba da snosi odgovornost.

“Potrebne su edukacije, ali ne ove o kojima stalno pričamo. Nivo obuka u UC u posljednjih pet godine ne korespondira sa nivoom znanja. Obuka je bilo milion, a znanje je na skromnom nivou. To treba da se radi na drugačiji način. Neke koje smo slali u inostranstvo na obuku, vraćali su se gori“, naglasio je Joković.

Predlogom zakona su definisana rješenja za stručno usavršavanje službenika. Predviđeno je da se mogu uputiti na periodičnu provjeru stručnih sposobnost što će Ministarstvo finansija definisati posebnim pravilnikom.

Bonus video: