Kažanegra: Prihodi od turizma 1,16 milijardi eura

“Tri rekordne turističke godine zaredom su za svaku pohvalu. Odbor udruženja turizma je veoma zadovoljan minulom ljetnjom sezonom i sa velikim optimizmom očekuje rezultate predstojeće zimske”, ocijenila je Kažanegra
767 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, Foto: PKCG
Sa sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, Foto: PKCG

U turizmu je tokom ove godine ostvareno 1,16 milijardi eura prihoda, što je 15 miliona više nego prošle, saopštila je zamjenica predsjednika Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Katarina Kažanegra.

Ona je na sjednici Odbora udruženja, koja je održana u rizortu Portonovi, kazala da je od usluga, zaključno sa septembrom, ukupno prihodovano 1,46 milijardi eura, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

"Zabilježeno je 18,3 odsto više dolazaka turista i rast od 11,3 odsto u noćenjima, u odnosu na uporedni period”, rekla je Kažanegra.

Kako je saopšteno iz PKCG, na sjednici je ocijenjeno da je zabilježena još jedna rekordna turistička godina sa odličnim rezultatima u svim vidovima ponude.

“Tri rekordne turističke godine zaredom su za svaku pohvalu. Odbor udruženja turizma je veoma zadovoljan minulom ljetnjom sezonom i sa velikim optimizmom očekuje rezultate predstojeće zimske”, ocijenila je Kažanegra.

Ona je posebno istakla zalaganje turističkih poslenika da se što više produži zimska sezona, kako bi se približili ostvarenju cilja, cjelogodišnjem turizmu, za šta Crna Gora ima značajne komparativne prednosti.

Da bi se to realizovalo, Kažanegra smatra da je potrebno pojačati turstičke aktivnosti, prije svega od sredine decembra do polovine januara, odnosno u što većoj mjeri iskoristiti božićne i novogodišnje praznike.

"Glavni izazov na putu do tog cilja predstavlja deficit stručne radne snage, koji se dijelom može prevazići pojednostavljenjem zapošljavanja studentske populacije", navela je ona.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ćazim Hodžić, kazao je da je zaključno sa septembrom zabilježeno 10,77 odsto više turista u kolektivnom smještaju, odnosno 7,3 odsto više noćenja.

“U predsezoni smo imali 25,7 odsto više turista i 23,3 odsto veći broj noćenja. Na sjeveru je porastao broj turista 30 odsto u odnosu na prošlu godinu”, precizirao je Hodžić.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, saopštio je da je evidentirano 400 hiljada više gostiju nego prošle godine, što je apsolutni rekord.

“Vjerujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rezultat od 14,5 miliona noćenja, odnosno 2,4 miliona turista”, poručio je Davidović.

Glavna turistička inspektorka, Svetlana Šljivančanin, je navela da su ove godine inspektori utvrdili pet odsto manje nepravilnosti u turizmu nego prošle.

Prema njenim riječima, lokalne samouprave u narednoj godini treba da se pripreme za pojačani nadzor, posebno u zonama Morskog dobra i nacionalnih parkova.

Ona se posebno se fokusirala na Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, čije izmjene priželjkuju brojni ugostitelji.

“Nema nikakvih najava u pravcu ukidanja zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, već se izmjene za sada samo pominju u pravcu još rigoroznijih mjera”, rekla je Šljivančanin.

PKCG će se obratiti Ministarstvu zdravlja za pojašnjenje pojma otvoreni prostor, jer ima nejednakosti u tumačenju pri primjeni tog zakona.

Odbor udruženja je donio zaključke i preporuke, između ostalog, da je potrebno nastaviti aktivnosti na diverzifikaciji ponude, produženju sezone i razvoju visokokvalitetnog turizma tokom cijele godine.

U stvaranju kompleksne turističke ponude potrebno je povezati primorje i zaleđe, produžiti sezonu, čime bi i sjever dobio dodatan razvojni impuls.

"Jedan od najvećih izazova u pripremi turističke sezone svakako je obezbjeđivanje stručne radne snage. Stoga je potrebno sagledati mogućnost uvođenja privremene prijave rada sezonskog radnika i urediti ambijent i mehanizme u kojem će poslodavci imati dodatni interes da zaposle domaće radnike”, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu produženje sezone na septembar i oktobar, potrebno je, kako smatraju u PKCG, zakonskom regulativom predvidjeti da se početak školske godine može odložiti za određene kvalifikacije, a za studente koji imaju ugovor o radu odložiti ispitni rok.

Potrebno je sagledati mogućnost pojednostavljenja procedura oko registracije privatnog smještaja, za izdavaoce do 20 kreveta, koji čine preko 70 odsto smještajnih kapaciteta.

“Potrebo je uvesti jedinstvene niže stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u svim turističkim objektima za ugostiteljske usluge, bez obzira na kategoriju, čime bi se izbjegao sadašnji povlašćeni položaj koji imaju hoteli visoke kategorije i podstakao razvoj turizma”, dodaje se u saopštenju.

Predlog je i da se primijeni snižena stopa PDV‐a na ski karte, s obzirom da žičare predstavljaju infrastrukturu koja zahtijeva isti tretman kao i usluge javnog prevoza putnika.

“U cilju produženja zimske sezone potrebno je razmotriti mogućnost da se zimski raspust produži na februar”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: