Komedija od 155 miliona eura: Predsjednik Odbora igra igrice, rezervni poslanici i netačni podaci

Neozbiljna sjednica u Skupštini o najvećoj direktnoj državnoj pomoći do sada. Analiza proglašena tajnom, predsjednik odbora igra igrice, tri rezervna poslanika dolaze tačno na glasanje, ministar i predstavnici MA se pozivaju na netačne podatke
17726 pregleda 32 komentar(a)
Prošao zakon na neviđeno: Sa jučerašnjeg odbora, Foto: Savo Prelević
Prošao zakon na neviđeno: Sa jučerašnjeg odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2019. 19:04h

Sjednica Odbora za ekonomiju, na kojoj se juče raspravljalo o do sada najvećoj pojedinačnoj državnoj pomoći u istoriji Crne Gore od 155 miliona eura za novo spašavanje Montenegro erlajnsa, počela je i završila kao komedija čiji će račun platiti građani uz rizikovanje sukoba sa Evropskom unijom.

Ministar saobraćaja Osman Nurković odbio je da poslanicima dostavi biznis analizu projekta kojeg zagovara i od kojih traži 155 miliona eura, uz obrazloženje da mu konsultant ne dozvoljava da je pokaže. Poslanici DPS-a preglasavaju ostale i zaključuju da se može raspravljati i o onome o čemu nemaju podatke i dokumenta. Predsjednik odbora Predrag Sekulić skoro cijelo vrijeme sjednice igra šah na tabletu i ubrzava raspravu.

Pošto na kraju rasprave DPS nije imao potrebnu većinu jer na sjednicu nijesu došli Nikola Rakočević i Genci Nimanbegu (Forca), a Filip Vuković je morao da ide, nekoliko sekundi pred glasanje u salu ulaze Nela Savković Vukčević (DPS) i Adrijan Vuksanović (HGI). Oni nijesu članovi ovog odbora već su na brzinu imenovani kao zamjenici. To što su tek ušli u salu, nemaju dokumenta o kojim se raspravlja i nijesu čuli o čemu se raspravlja, nije im smetalo da dignu ruke i omoguće prolaz zakona ka skupštinskom plenumu. Treći rezervni poslanik DPS-a Mihailo Anđušić došao je ranije. Poslanica DPS-a Ana Nikolić kazala je da oni podržavaju predlog Vlade iako nemaju analize, jer Vlada koja postiže ovakve rezultate zaslužuje povjerenje.

Na kraju za zakon je glasalo pet poslanika DPS-a i Vuksanović iz HGI, dok je protiv bio Srđan Milić iz SNP-a, a Boris Mugoša iz SD je bio uzdržan.

Ova sjednica počela je prije dva dana, ali je tada prekinuta jer Ministarstvo saobraćaja nije dostavilo biznis plan MA. Tada je većina bila za prekid sjednice kako bi se taj materijal naknadno dostavio.

Poslanik SDP-a Raško Konjević na početku sjednice kazao je da nije poštovan dogovor od juče jer poslanici nijesu dobili biznis plan, analizu ili bilo kakav dokument od Ministarstva saobraćaja na osnovu kojeg traže 155 miliona eura.

Konjević je naveo da nije korektno da se od poslanika traži da daju saglasnost da se potroši i jedan euro državnog novca bez analiza, a ne 155 miliona eura. Milić je naveo da je odnos Ministarstva neozbiljan i da ne mogu ovakvi dokumenti biti tajna. On je tražio odlaganje sjednice.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić kazao je da se može nastaviti i bez tih dokumenta i da nema vremena za odlaganja. On je pozvao da se glasa da li su za odlaganje. Pet poslanika DPS-a glasalo je da se rasprava može nastaviti i bez dokumentacije i preglasali ostale. Konjević je nakon ovoga napustio sjednicu.

Ministar saobraćaja Osman Nurković juče je ponovo tražio da parlament podijeli odgovornost sa Vladom oko ovog plana, koji će državnu kasu koštati 15 odsto tekućeg državnog budžeta ili tri odsto nacionalnog BDP, iako im nije dao analize već podršku traži na neviđeno i da mu vjeruju da će MA biti uspješan iako i sam ne daje garancije da će tako i biti.

Nurković, kao i predstavnici MA, iznosili su više podataka o poslovanju kompanije za koje su revizori utvrdili da nijesu tačni ili ih demantuju drugi zvanični podaci. Tako su naveli da je prihod kompanije skoro 80 miliona, što nije tačno jer dio toga nije prihod već, kako je utvrđeno, nezakonita državna pomoć. Takođe revizori su utvrdili da MA kao svoj prihod, mimo računovodstvenih standarda, prikazuje i novac koji dobije od karata koje po ugovoru prodaje za druge kompanije ili dio iznosa karte koji naplaćuje u ime drugih učesnika. Ovim se značajno fingira stvarni prihod kompanije.

Oni ponavljaju i da MA prevozi između četvrtine i trećine ukupnog broja putnika. Zvaničan podatak za devet mjeseci je da je učešće MA iznosilo 23,06 odsto i da je iz godine u godinu sve manje. Ova kompanija je 2009. godine kada je rađen prethodni plan sanacije imala učešće od 40 odsto u prevozu putnika. Ostale aviokompanije dovezu 77 odsto gostiju i nemaju privilegovani položaj kao MA.

U obrazloženju zakona navedeno je da se MA mora spasiti sa 155 miliona jer je njegov uticaj na godišnjih prihod od turizma 150 miliona eura, kao i da bi trebale dvije do tri godine da neka druga kompanija preuzme njihove letove. Primjeri iz Evrope pokazuju da takva priča nije tačna. Primjer je nedavno bankrotirana Adria ervajs, koju slovenačka Vlada nije htijela da spasi ni sa četiri miliona eura. Sve njene linije ubrzo nakon bankrota su razgrabljene, a neke je uzeo i Montenegro erlajns. Ovaj primjer juče je naveo i poslanik Milić, ali nije dobio odgovor. Prećutali su i pomenuti plan spašavanja ER Baltika, gdje je plata menadžmenta zavisila od profita kompanije.

Nurković je kazao da su o namjeri ovakvog pomaganja MA, Agenciju za zaštitu konkurencije i Evropsku komisiju obavijestili nakon što je predlog zakona usvojen i da odgovore očekuju u naredna dva do tri dana.

Od novog gazde Aerodroma očekuju isti popust

Poslanik Boris Mugoša pitao je juče predstavnike MA kakvu saradnju očekuju sa budućim zakupcem aerodroma i koja cijena aerodromskih usluga je ušla u biznis plan.

Predsjednik odbora direktora MA Nikola Vukićević kazao je da očekuju da će novom zakupcu aerodroma plaćati naknade u istom iznosu kao što su sada.

MA je imao najniže iznose aerodromskih taksi i drugih naknada, ali ni njih nije plaćao. Taksa po putniku im je bila 7,5 eura, iako je za većinu drugih makar duplo veća.

Teško se može očekivati da neka kompanija iz Francuske, Turske ili Koreje, koju interesuje profit, nastavi da toliki popust daje MA.

“Nema veze kako je bilo”

Srđan Milić je tražio da mu predstavnici MA odgovore koliki su bili dugovi kompanije 2009. kada je pravljen prethodni plan spašavanja, a koliko su sada, kako su i zbog čega nastali i ko je kriv. Međutim, i pored ponavljanja tog pitanja nije dobio odgovor. Kada je treći put prekinuo šefa odbora direktora MA Vukićevića sa - “nemojte da mi odgovarate na ono što vas nisam pitao”, odgovoreno mu je: “Nema veze kako je bilo”.

Bonus video: