Lončar i Šarić grade betonsku bazu

MORT izdao pljevaljskoj kompaniji „Tera ing“ urbanističko-tehničke uslove za izradu dokumentacije za građenje na parceli u Ševarima
9853 pregleda 2 komentar(a)
Lokacija u Ševarima gdje se planira baza, Foto: Goran Malidžan
Lokacija u Ševarima gdje se planira baza, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je pljevaljskoj kompaniji „Tera ing“ urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za građenje novog objekta namjene industrija i proizvodnja - betonske baze.

Riječ je o kompaniji čiji je, kako stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik Jovica Lončar, a osnivač firma iz Pljevalja „Mat company“, koja se povezuje sa Pljevljakom Duškom Šarićem.

Urbanistička parcela za koju je aminovana gradnja betonske baze nalazi na katastarskom lokalitetu Ševari, koji je pokriven Detaljnim urbanističkim planom „Bare I“. Planskim dokumentom urbanistička parcela ima namjenu “privreda i proizvodnja” i moguće je graditi objekte lake industrije, suteren prizemlje i jedan sprat.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, parcele za koje su izdati urbanističko-tehnički uslovi su u vlasništvu kompanije “Tera ing”. Pljevaljska firma na ovom lokalitetu je vlasnik zemljišnog kompleksa od 35.000 kvadrata, na kojem se nalaze tri poslovna objekta od 1081, 1084 i 641 kvadrat.

Agencija za zaštitu životne sredine još sredinom septembra je odogovorila resornom ministarstvu da je investitor prilikom izrade tehničke dokumentacije obavezan da izradi i Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu betonske baze.

Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja izdao je saobraćajnu saglasnost za priključak katastarskih parcela na kojima je predviđena gradnja betonske baze.

Imovina firme “Tera ing”, kao i “Mat company” je godinama bila pod blokadom države zbog sudskog procesa koji se vodio protiv Šarića i Lončara.

Nakon punih sedam godina, 17. maja prošle godine je vraćena imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenim prodajom narkotika. Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Šariću i Lončaru vraćeno je zemljište u Pljevljima, površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium’S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto perionica.

Vratićene su im i stambene jedinice upisane u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata koje su upisane kao svojina “Mat company”, parcele površine 2.683 kvadrata, stanove u stambenoj zgradi koje su upisane u list nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja, površine 149 kvadrata.

Šarić i Lončar su prošle godine Osnovnom sudu u Pljevljima podnijeli tužbu protiv države zbog neosnovanog pritvora, koji je dosudio da država treba da im isplati ukupno oko 210.000 eura nematerijalne štete zbog neosnovanog lišavanja slobode.

Država treba da plati Šariću 103.000 eura zbog lišavanja slobode od 15. novembra 2010. do 23. aprila 2014. godine, a Lončaru 106.200 eura, iako je u pritvoru proveo šest mjeseci manje od Šarića.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Fahra Ličina zatražila je od Vrhovnog suda reviziju pravosnažne presude Osnovnog suda u Pljevljima.

Bonus video: