Marković: Vlada će podržati inspekcije za jaču borbu protiv sive ekonomije

“Neophodno je naplatiti sve ono što državi pripada jer taj novac ulažemo infrastrukturu, nova radna mjesta, povećanje zarada. Prevashodno je na vašim službama da obezbijede poštovanje zakona i adekvatno punjenje budžeta“, kazao je Marković
1674 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.11.2019. 16:51h

Odličan rezultat na planu naplate državnih prihoda treba biti ojačan, a Vlada će podržati kadrovsko i materijalno-tehničko opremanje inspekcijskih službi koje moraju zadati novi snažan udarac sivoj ekonomiji, saopštio je predsjednik Vlade, Duško Marković.

On se sastao sa direktorima Poreske, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom.

Marković je rekao da je budžet za narednu godinu ambiciozno planiran u svrhu daljeg razvoja države.

“Neophodno je naplatiti sve ono što državi pripada jer taj novac ulažemo infrastrukturu, nova radna mjesta, povećanje zarada. Prevashodno je na vašim službama da obezbijede poštovanje zakona i adekvatno punjenje budžeta“, kazao je Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je istaknuto da će novi impuls djelovanja biti na smanjenju sive ekonomije u oblasti turizma, građevinarstva i tržišta rada.

Mugoša je istakao da je u mandatu ove Vlade naplaćena 3,1 milijarda eura prihoda što je 170 miliona više od planiranog.

Prema njegovim riječima, samo za deset mjeseci ove godine, naplaćeno je blizu milijardu eura prihoda što je za 70 miliona više nego prethodne godine.

Iz Vlade su naveli da dobar trend naplate prihoda bilježe i u Upravi carina, gdje je za deset mjeseci ove godine naplaćeno 687 miliona eura, odnosno 41 milion više nego prošle godine.

“U Upravi za inspekcijske poslove urađeno je preko 33 hiljade kontrola, izdato gotovo 12 hiljada prekršajnih naloga vrijednosti 4,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je o stanju i izazovima u oblasti građevinsko-urbanističke inspekcije izvijestio vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivan Medojević.

Marković je, kako su kazali iz Vlade, iskazao podršku naporima na snaženju inspekcije i ostvarivanju rezultata u toj izazovnoj oblasti.

“Ukazao je i na potrebu obračuna sa devijacijama unutar sistema, generisanim godinama, te procesuiranja svih onih kojima zakon i javni interes nijesu osnovno načelo u radu”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: