Minimalac na dnevnom redu sjednice Socijalnog savjeta

Na dnevnom redu biće i inicijativa Unije poslodavaca o smanjenju dažbine na zarade, kao i zakoni o radu i o zaštiti na radu
83 pregleda 4 komentar(a)
Vukašin Zogović, Foto: Luka Zeković
Vukašin Zogović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2018. 16:03h

Predsjedništvo Socijalnog savjeta juče je dogovorilo da se na dnevnom redu naredne sjednice nađe inicijativa Unije slobodnih sindikata i SDP-a o povećanju minimalne zarade od 193 eura na iznos polovine prosječne zarade od oko 250 eura, kao i inicijativa Unije poslodavaca o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog i dva predloga zakona o radu, i o zaštiti i zdravlju na radu.

Član predsjedništva Socijalnog savjeta ispred Unije slobodnih sindikata Vukašin Zogović kazao je “Vijestima” da juče nijesu mogli precizirati tačan datum sjednice, jer je ostalo da ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta Kemal Purišić dogovori dolazak na sjednicu ministra finansija Darka Radunovića.

On je naveo da će i taj termin biti poznat narednih dana i da očekuje da neće biti novih odlaganja rasprave o ovim temama.

Unija slobodnih sindikata i SDP traže održavanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o minimalnoj zaradi još od juna prošle godine. Crnogorska minimalna zarada od 193 eura je najmanja u regionu, a isti iznos je već pet godina.

Istovremeno i Unija poslodavaca traži smanjenje opterećenja na zaradu jer su kako tvrde najveća u regionu. U Crnoj Gori visina opterećenja na minimalnu zaradu iznosi 49,2 odsto, u Hrvatskoj 24,9 odsto, Srbiji 34,5 odsto, Sloveniji 43,4 odsto i Bosni i Hercegovini 44,8 odsto.

Na minimalnu zaradu od 193 eura poslodavci plaćaju još oko 130 eura poreza i doprinosa.

Iz Ministarstva finansija su krajem prošle godine saopštili da su im oba zahtjeva neprihvatljiva.

Potpisivanje peticije za povećanje minimalne zarade sa sadašnja 193 eura na polovinu prosječne, koju su juče počeli aktivisti SDP-a, prihvatio je veliki broj građana a samo prema podacima iz tri grada Podgorice, Budve i Berana prikupljeno je preko hiljadu potpisa. Online peticiju potpisalo je juče skoro 200 građana.

Bonus video: