Na Podgoričkom pazaru cvjeta siva ekonomija: Pare u džep, državi ni cent

Iz Poreske uprave tvrde da su dužni da izdaju makar blok, dok iz Glavnog grada poručuju da zakupci mogu da rade bez toga
22241 pregleda 34 komentar(a)
Keš bez računa, Foto: Boris Pejović
Keš bez računa, Foto: Boris Pejović

Prodavci na Podgoričkom pazaru nemaju fiskalne kase i ne izdaju kupcima bilo kakve račune, ali kršenje zakonskih propisa niko ne sankcioniše.

Novinari “Vijesti” i “Monitora” u petak poslijepodne uvjerili su se na licu mjesta o tokovima gotovine “iz džepa u džep”.

I dok iz Poreske uprave tvrde da su prodavci dužni da poštuju propise kao i svi ostali koji rade sa gotovinom, i izdaju makar blok, iz Glavnog grada navode da zakupci kućica ne moraju da izdaju kupcima nikakve račune.

“Kao što smo i prilikom realizacije prethodnih manifestacija više puta naglašavali, cilj grada je da afirmiše zanatlije i lokalne preduzetnike, te da im kroz ovakve manifestacije da prostora da predstave svoj rad i djelatnosti kojima se bave. Radi se o višednevnoj manifestaciji sajamskog tipa, koja ne zahtijeva da zakupci imaju registrovana privredna društva i izdaju fiskalne račune”, odgovoreno je “Vijestima” iz Glavnog grada.

Podgorički pazar, sa petnaestak kafana na glavnom gradskom trgu, otvorio je gradonačelnik Ivan Vuković.

Detalj sa pazara
Detalj sa pazara(Foto: Boris Pejović)

Iz Poreske uprave pak preciziraju da su prodavci na pazaru i svim sličnim manifestacijama koje se organizuju na trgovima i javnim površinama dužni “poštovati odredbe važećih poreskih propisa, kao i sva ostala lica koja obavljaju djelatnost u Crnoj Gori”.

To znači da je za obveznike PDV-a obavezna poreska registar kasa i izdavanje fiskalnih računa, a oni koji to nijesu moraju izdati makar blok, kao alternativu za paralelnu evidenciju prometa.

Prema onome što se vidi na trgu, nijedna inspekcija ne sankcioniše prodavce, iako je riječ o mogućem kršenju više zakonskih propisa.

Službenici različitih inspekcija, sem Komunalne, zaobilaze strogi centar Podgorice.

“Kafane koje su otvorene u sklopu novogodišnjeg pazara, u Podgorici, ne kontroliše Turistička inspekcija, već lokalna”, rečeno je “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Poreske uprave navode da su njihovi inspektori ipak na terenu.

Na pitanje “Vijesti” da li su kontrolisali promet u kućicama i, ako nijesu, zašto nijesu, te imaju li procjenu koliko će država izgubiti zbog neoporezovane prodaje proizvoda i usluga, iz Poreske uprave su odgovorili da će pratiti njihov rad.

“Inspektori PU pratiće rad lica koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost na Podgoričkom pazaru, te će se u postupcima inspekcijskog nadzora utvrditi i eventualni osnov za registraciju za PDV obveznika. Podsjećamo da je u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednosti Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga, izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun, a poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom, obavezni su promet iskazivati preko naplatnih uređaja”.

Najviše kafana
Najviše kafana(Foto: Boris Pejović)

Na pazaru je moguće popiti i domaću lozu po cijeni od 1,2 eura za čašicu, iako je točenje nelicencirane rakije zabranjeno u ugostiteljskim objektima.

Iz Glavnog grada tvrde, međutim, ”da je i Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove dala svoje odobrenje”.

I vrteška za djecu na trgu radi bez fiskalne kase i izdavanja računa, a jedna vožnja košta 1,5 eura.

Do prije dvadesetak dana, na ringišpilu u dijelu grada preko Morače izdavali su fiskalne račune.

Iz Glavnog grada navode da su, kao suorganizator, prijavili Podgorički pazar svim nadležnim organima – Upravi policije, Poreskoj upravi, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Sekretarijatu za komunalne poslove, Komunalnoj policiji, Komunalnoj inspekciji i Službi zaštite i spasavanja, od kojih su dobili potrebne saglasnosti.

Novac od zakupa firmi Culture Club, a ne gradu

Sekretarijat za komunalne poslove, na zahtjev firme Culture Club Podgorica od 18. oktobra, izdao je saglasnost za održavanje Drugog Podgoričkog pazara.

Iz Glavnog grada navode da “nije predviđeno da se sredstva od zakupa kućica uplaćuju na račun Grada, budući da nijesu zakupodavac”, već će pare leći na račun firme Culture Club.

“Novac će koristiti za pokrivanje troškova za dio infrastrukture koja je postavljena na Trgu, kao i za dio umjetničkog programa, dok je Grad raspisao tender za binu i finansiraće preostali dio umjetničkog programa”, odgovoreno je “Vijestima”.

Preciziraju da je postavljeno 38 manjih kućica i 4 veće, kao i propratna tehnička infrastruktura (bina, ozvučenje, konstrukcija i sl).

“Od toga osam zakupaca se bavi prodajom suvenira, novogodišnjih ukrasa, bilja, cvijeća itd, dok se ostali zakupci bave prodajom hrane ili pića. Zakupci su se obraćali Culture Clubu, a iznos zakupnine je, u zavisnosti od pozicije kućica i veličine, od 300 do 2.000 eura, za cijelo vrijeme trajanja manifestacije. Napominjemo da su pojedine pozicije ustupljene bez nadoknade (JU Srednja ekonomska škola, Centar za socijalni rad...)”.

Bonus video: