Nezaposleni sa Biroa traže po 50 eura, za to bi trebalo 665 hiljada

Bivši radnici propalih preduzeća, koji su korisnici novčane naknade na Birou rada, očekuju od Vlade i Zavoda jednokratnu pomoć koju su dobili penzioneri i dio građana koji primaju socijalnu pomoć
6070 pregleda 8 komentar(a)
Da li će ih Vlada uzeti u obzir novim mjerama podrške: Sjedište izvršne vlasti, Foto: Luka Zeković
Da li će ih Vlada uzeti u obzir novim mjerama podrške: Sjedište izvršne vlasti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2020. 12:56h

Bivši radnici propalih preduzeća koji dobijaju iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), odnosno Biroa rada, mjesečnu nadoknadu za nezaposlene i doprinose traže od premijera Duška Markovića i direktora ZZZ Sulja Mustafića jednokratnu pomoć od po 50 eura, ocjenjujući da su među najugroženijom kategorijom stanovništva.

Vlada je prvim mjerama pomoći obuhvatila penzionere sa najnižim primanjem do 128,8 eura i dio građana koji imaju socijalnu pomoć - korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice. Iz izvršne vlasti je najavljeno juče da pripremaju novu podršku građanima i privredi.

Iz Zavoda su objasnili da u svom budžetu nemaju raspoloživa sredstva za tu dodatnu namjenu.

Pomoćnica direktora Zavoda Svetlana Krgović, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, navela je da bi na osnovu njihovih podataka, u ovom momentu, ukupan procijenjeni iznos sredstava za isplatu 50 eura pomoći, kao podrška nezaposlenim licima - korisnicima novčane naknade, iznosio 644.600 eura.

Predstavnik dijela bivših radnika propalih preduzeća Milan Filipović, koji posredstvom danilovgradskog Biroa rada ima mjesečnu nadoknadu od 88,8 eura, kazao je da se obraćaju predsjedniku Vlade i direktoru Zavoda da obezbijede pomoć od po 50 eura, koliko su ostvarili penzioneri sa najnižim primanjima.

“Očekujemo da podršku ovom našem zahtjevu da i premijer Marković i nadamo se isplati tih sredstava zajedno sa isplatom sljedeće mjesečne nadoknade oko 10. aprila”, saopštio je Filipović “Vijestima”.

Novčana naknada, koja se isplaćuje nezaposlenim osobama po uslovima propisanim Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, nakon prestanka radnog odnosa, obuhvata neto novčanu naknadu i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i za zdravstveno osiguranje.

Prema podacima Zavoda, broj nezaposlenih lica kojima isplaćuju tu novčanu naknadu, prema obračunu od februara ove godine, je 12.892. Od tog broja, 11.079 lica prima novčanu naknadu u iznosu od 88,8 eura (bruto 110,82 eura), 1.468 od 108 eura (bruto 134,78 eura), dok 345 lica prima naknadu u iznosu od 128,82 (bruto 160,77 eura).

Prema riječima Svetlane Krgović, ukupan obračunati iznos naknada za februar je 1.501.417,78 eura za sve te navedene kategorije, dok je obračun za mart u toku.

“S obzirom na trenutnu situaciju, očekujemo povećanje broja korisnika, a samim tim i povećanje iznosa sredstava za ovu namjenu”, rekla je Krgović.

Filipović je podsjetio da je određeni broj radnika u Crnoj Gori, po prestanku radnog odnosa, ostvario pravo na novčanu naknadu od ZZZ od oko 88 eura. Radi se o ljudima koji su u tom trenutku imali 25 godina radnog staža. Novčanu naknadu u iznosu od oko 128 eura uživaju oni sa 30 i više godina staža.

“Po prestanku radnog odnosa svi zaposleni u “Radoju Dakiću”, na primjer, proglašeni su žrtvama tranzicije i Vlada je u januaru 2006. uplatila 1.679.472 eura, odnosno, po 1.926 svakom radniku. Nakon nedavnog usvajanja ustavnih žalbi, isplaćena je nematerijalna šteta (zbog suđenja nerazumnom roku) iz budžetskih rezervi za 450 radnika (dakićevaca)...”, naveo je Filipović.

Bonus video: