Nije posao DRI da utvrđuje zašto se nekom avans isplaćuje u punom iznosu

Konjević ukazao da je Nacionalna turistička organizacija imala dvije avanske uplate prema Montengro Ailinesu u punom iznosu
1311 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI) Milan Dabović je kazao da posao te institucije nije da utvrđuje zašto je nekome omogućeno avansno plaćanje u cijelom iznosu nekog ugovora, već da to konstatuje i da preporuku na koji način to treba da se radi.

On je to izjavio danas na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u odgovoru na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića da li su avansnom plaćanje regulisano zakonom, kojim podzakonskim aktom ili izvještajem DRI i kada se ona smatraju cjelishodnim. Na sjednici je razmatran i usvojen predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu sa revizorskim izvještajem DRI o tom aktu. Konjević je pokrenuo pitanje avansnog plaćanja pošto je DRI u reviziji završnog računa provjerio reviziju avansne uplate Nacionalne turističke organizacije (NTO) prema Montenegro Airlinesu (MA) na osnovu njihovog ugovora, a u iznosu od 3,6 miliona eura. Od te sume, prema nalazu DRI opravdano je 1,2 miliona i to 385.000 eura u 2017. godini i 864. 000 u prošloj godini. DRI je preporučila da NTO i MA periodično usaglašavaju realizacije avansnog plaćanja u pismenoj formi koja potvrđuje da su fakture u vezi sa realizovanim aktivnostima u skladu sa iznosom opravdanog avansa.

Konjević je kazao da " ako ga sjećanje dobro služi DRI je imao kritičan odnos prema bilo kojoj vrsti avansnih plaćanja". On je ukazao da DRI u izvještaju ne navodi avanske uplate koje su bile iznad tri miliona eura, zbog čega se ne zna kako je opravdano 5,5 miliona. Ukazao je da je NTO uplatila MA oko sedam miliona iz dva puta.

"Ovo nijesu uplate za projekte iz kapitalnog budžeta, nego se nešto plaća iz tekućeg budžeta.Ovaj novac nije planiran na početku godine, nego su vršena preusmjeravanja iz budžeta. NTO ima manji budžet na godišnjem nivou od ove jedne avansne uplate. I daje se novi avans u 2018. godini, a da prethodni nije opravdan u punom iznosu. Zamislite da se u kapitalni projektima avansira nekoj firmi 25 miliona eura koliko je ukupna vrijednost tog projekta" kazao je Konjević.

Pomoćnik ministra finansija za državni trezor Dragan Darmanović kazao je da se avanse uplate vrše u skladu sa uputstvom o radu državnog trezora.

Dabović je rekao da avanske uplate mogu biti predmet nekoe posebne revizije DRI.

Poslanik DF -a Milutin Đukanović ukazao je na Vladino loše planiranje budžeta, te da su ,kako tvrdi promašaji i do " 40 odsto u planiranju" kada se analizira budžet i rebalansi za prethodnu godinu.

Poslanik DPS -a Branko Čavor pohvalio je reviziju DRI i ocijenio da je bitno da su sva plaćanja iz budžeta u prošloj godini redovno izvršavana, dok je poslanik SD -a Boris Mugoša ukazao da je loše što država i dlaje nema registar državne imovine.

Bonus video: