Northstaru novi rok da gradi na Rosama

Firma sa of-šor destinacije prije osam godina je dobila 520 hiljada kvadrata na atraktivnoj lokaciji, rokovi stalno mijenjani
385 pregleda 4 komentar(a)
Monterose, Foto: Masterplan
Monterose, Foto: Masterplan
Ažurirano: 15.12.2017. 07:27h

Savjet za privatizaciju predložio je juče Vladi, što je ona usvojila, da potpiše novi aneks ugovora za projekat Monterose koji kasni već osam godina.

Vlada je 2009. sa konzorcijumom firmi Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, potpisala ugovor o izgradnji hotela i vila na lokaciji Rose-Dobreč na hercegnovskom dijelu Luštice.

Vlasnik firme Northstar tada je, prema registru, bila osoba pod imenom Jukka Rikhard Haataja Kari, a sada se vodi na of-šor firmu Montrose development B.V. U međuvremenu je i sjedište firme prebačeno iz Podgorice u Tivat.

U avgustu 2013. potpisan je prvi aneks ugovora kojim je određena obaveza investitora da u narednih pet godina u prvi fazu projekta investira 141,8 miliona eura.

Novim aneksom, koji je predložen juče, smanjuje se vrijednost investicije prve faze na 80 miliona sa novim rokom od pet godina. U saopštenju se konstatuje da “da ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora”, ali se ne precizira šta i ko. Ostala je obaveza da investitor prvo izgradi hotel brenda “Ritz-Carlton”.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u novembru 2015. godine prijetilo raskidom ugovora, ali je dva mjeseca kasnije izdala urbanističko-tehničke uslove.

Konzorcijum je na ovoj lokaciji na 90 godina zakupio 520 hiljada kvadrata državnog zemljišta za gradnju hotela, 29 luksuznih vila i drugih sadražaja. Minimalna investicija je 210 miliona.

Predugovor između Opštine Herceg Novi i Nordstara potpisan je u januaru 2012. godine. Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić je u oktobru ove godine kazao da Northstar planira da ubrza posao. On je naveo da je izmjenama zakona u međuvremenu investitor oslobođen plaćanja naknada za komunalije, ali je ostalo pitanje od kojeg novca će onda biti izgrađena komunalna infrastruktura.

“Oni su do sada platili 10 odsto dugoročnog zakupa, pa smo predložili Vladi da se od preostalog novca za zakup finansira izgradnja infrastrukture”, kazao je Katić.

Bonus video: