Opštini Tivat prijeti zastara duga od Porta

Na naplatu za komunalije je u ovom trenutku došlo više od 3,5 miliona eura, ne računajući zakonske zatezne kamate dok su ukupna dugovanja investitora viša od 5,6 miliona eura
236 pregleda 3 komentar(a)
Porto Montenegro marina, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro marina, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 22.03.2018. 16:11h

Opština Tivat još nije preduzela nijednu zvaničnu mjeru kako bi od kompanije Adriatic Marinas-Porto Montenegro naplatila makar dio svojih dospjelih milionskih potraživanja za komunalije, potvrđeno je neslužbeno „Vijestima“ u lokalnoj upravi.

Ako se to ne uradi, već narednih mjeseci lokalna uprava Tivta doći će u opasnost da joj zastari dio vrijednih potraživanja od strateškog stranog investitora.

Na naplatu je u ovom trenutku došlo više od 3,5 miliona eura, ne računajući zakonske zatezne kamate i to za tri rezidencijalno poslovna objekta - Aqua, Baia i Cala, dok su ukupna dugovanja investitora viša od 5,6 miliona eura.

Opština i Porto su 31. jula 2015. godine sklopili ugovor kojim se uređuje naplata naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za objekat Aqua ukupne vrijednosti 2,47 miliona eura. Pravnici nisu saglasni da li rok za zastaru tog potraživanja ističe 31.jula ove godine na trogodišnjicu sklapanja ugovora ili 15. decembra ove godine kada će proteći tri godine od dana kada je Porto po tom ugovoru trebalo Opštini da uplati prvu ratu za komunalije od 300.000 eura.

Druga rata od 690.000 je po tom ugovoru na naplatu dospijevala 31.maja 2016, treća u iznosu od 890.000 se morala platiti 15.decembra te godine, a posljednja četvrta rata od 599.495 eura, dospijevala je 31.maja prošle godine. Do danas Porto nije lokalnoj upravi platio ni centa, ali mu je Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) 2015. izdalo građevinsku dozvolu za objekat Aqua koju je ta kompanija završila i kupcima stanove predala na ljeto prošle godine.

Po drugom ugovoru o obračunu i naplati komunalija za rezidencijalno-poslovni objekat Baia ukupne vrijednosti 1.59 miliona (potpisan 26.maja prošle godine) Porto je opštini morao uplatiti prvu ratu od 399.964,5 eura do 1.jula prošle godine. Naredne dvije rate u istim iznosima na naplatu su dospjele 1.oktobra prošle, odnosno 1.januara ove godine, dok posljednja četvrta dospijeva 1.aprila ove. Do danas ni po ovom ugovoru nije naplaćeno ništa, a Baia se uveliko gradi po dozvoli koju je MORT lani dao Portu.

Opština i Porto su septembra prošle godine sklopile i treći ugovor za naplatu komunalija ukupne vrijednosti 1,19 miliona za novi rezidencijalno-poslovni objekat Cala, ali ni po tom osnovu još ni centa nije ušlo u gradsku kasu Tivta.

Objekat Cala je u poodmakloj fazi gradnje po dozvoli koju je izdao MORT.

Matijevićeva bi morala da pokrene prinudnu naplatu za dug opštine

Specijalno tužilaštvo je formiralo predmet o odluci lokalnog parlamenta da oprosti Portu više od 5,6 miliona. Investitor tvrdi da im ugovor o kupoprodaji Arsenala iz 2006. koji su tada potpisali vlasnik Porta Piter Mank i tadašnji premijer Milo Đukanović omogućava oprost komunalija. Gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) ne želi da potpiše ugovor o oprostu komunalija dok se tužilaštvo ne izjasni da li je zakonit jer, kako je rekla, ona ne želi da ide u Spuž.

Ona će uskoro biti u poziciji da mora pokrenuti prinudnu naplatu dospjelih milionskih potraživanja prema Portu kako ona ne bi zastarila, jer bi u protivnom mogla da odgovara zbog nesavjesnog rada u službi i nanošenja milionske štete gradskom budžetu.

Bonus video: