Osiguravajuće kuće: Razumijevanje za kašnjenje u otplati rata, zahtjevi elektronski...

U osiguravajućim kućama očekuju pad premije osiguranja u ovoj godini
5677 pregleda 0 komentar(a)
Epidemije zaraznih bolesti biće u fokusu branše osiguranja u narednom periodu, Foto: Shutterstock
Epidemije zaraznih bolesti biće u fokusu branše osiguranja u narednom periodu, Foto: Shutterstock

Razumijevanje za kašnjenje u otplati rata za polise osiguranja i dodatni elektronski kanali za komunikaciju na daljinu, bez dolazaka građana u filijale, neke su stvari koje osiguravajuće kuće imaju za klijente zbog krize koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

Lovćen osiguranje je ozvanično da je omogućilo i produžetak rokova za prijavu šteta dok se situacija u državi ne normalizuje.

Ostali se o tome zvanično nisu izjašnjavali, a iz Nacionalnog biroa osiguravača su kazali da će zakonski rokovi za prijavu, rješavanje i isplatu šteta biti “apsolutno poštovani i u novonastalim uslovima”.

Osiguravači su ocijenili da će sigurno doći do pada premije na tržištu u ovoj godini i da će u narednom periodu ponuditi pojedine pakete osiguranja koji će biti vezani za epidemije zaraznih bolesti.

Pozivaju građane da koriste digitalne kanale komunikacije za sve zahtjeve i da izbjegavaju dolazak u filijale.

Izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača (NBO) Boris Šaban kazao je da će osiguravači uradi sve da izađu u susret klijentima, bez obzira na kompleksnu situaciju u kojoj se i sami našli.

On ocjenjuje da će kriza uticati na pad premije na tržištu osiguranja.

“Rokovi za prijavu, rješavanje i isplatu šteta definisani su zakonom i biće apsolutno poštovani i u novonastalim uslovima. Rokovi za prijavu šteta su definisani tako da svaki osiguranik bez problema može da ostvari pravo iz osiguranja. Primjera radi, rok za prijavu štete iz osiguranja od autoodgovornosti je tri godine. Osiguravajuće kuće obavljaju svoj posao u potpunosti, odštetni zahtjevi se primaju, štete obrađuju i isplaćuju.Tržište je stabilno”, kazao je Šaban “Vijestima”.

Šaban je rekao da je teško sada procijeniti da li klijentima zbog aktulene situacije treba ponuditi neke nove polise.

“Teško je reći u ovom momentu konkretno šta bi to moglo biti. Ove situacije uvijek donose promjene. Svjedoci samo da su elektronsko poslovanje i rad od kuće došli u prvi plan kao mogućnost za nastavak poslovanja u krizi. Sigurno je da će epidemije zaraznih bolesti biti u fokusu branše siguranja u narednom periodu”, rekao je Šaban.

Izvršni direktor osiguravajuće kuće Grave Maja Pavličić kazala je da su preuzeli mjere u interesu kontinuiranog pokrića klijenata koje je uslovljeno redovnom uplatom premije. “Kad su u pitanju ugovori o osiguranju života sa štednom komponentom imaćemo razumijevanje u slučaju kašnjenja plaćanja premije od strane klijenta. U tom periodu klijent će imati puno pokriće bez obzira što premija nije plaćana na dan dospijeća”, rekla je Pavličić.

Ona je objasnila da su sa komercijalnim bankama sa kojima sarađuju zaključili da je za klijenta najbitnije pokriće po osnovu polise bankoosiguranja, koje služi kao jedan od kolaterala kod kreditnog zaduženja.

“Sigurna sam da je premija osiguranja na mjesečnom nivou mali trošak u odnosu na redovni anuitet kredita i ovim putem apelujem na sve naše zajedničke klijente na važnost pokrića prvo za njih, pa tek onda za komercijalne banke. Svaka promjena na postojećem ugovoru bi značila promjene u smislu nove procjene rizika i povećanja premije. I kod bankoosiguranja imaćemo razumijevanja za eventualna kašnjenja plaćanja premije”, rekla je sagovornica “Vijesti”.

Poručila je klijentima da budu spokojni jer Grave ima visoku stopu solventnosti, ali i da su na kraju prošle godine imali rezerve iznad 41 milion eura i bilansnu sumu iznad 63 miliona eura.

“Do kraja ove godine naša obaveza po osnovu isteka ugovora (doživljenja) iznosi 855.287,5 eura i isplata ovih doživljenja i drugih obaveza prema klijentima, odnosno prema državnim organima, se nijednog momenta ne dovodi u pitanje”, dodala je Pavličić.

Omogućili produžetak roka za prijavu štete

“Omogućili smo klijentima produžetak rokova za prijavu štete do normalizacije situacije u zemlji. To ne znači da nam se klijenti ne mogu obratiti blagovremeno elektronskim putem, koristeći obrasce za prijavu šteta, koji se mogu preuzeti putem linka: http://www.lo.co.me/prijava-štete/.

Popunjene obrasce treba poslati na e-mail adresu: prijava.štete@lo.co.me. Savjet je i da prilože fotografije oštećene stvari i svu dokumentaciju kojom raspolažu u trenutku prijave odštetnog zahtjeva. Svi zahtjevi biće uredno obrađeni”, odgovorili su “Vijestima” iz Lovćen osiguranja.

Naveli su da imaju efikasniji pristup elektonskim i telekomunikacionim kanalima, platformu za podnošenje zahtjeva za produženje polisa dobrovoljnih osiguranja... Na sajtu su dostupni svi kontakti za informacije. Poručuju da očekuju od klijenata da poštuju preventivne mjere.

Kada ne mogu da iskoriste kontakt na daljinu za ugovaranje novih, produženje postojećih polisa dobrovoljnih osiguranja, prijavu/obradu šteta, mogu da dođu na šaltere za prijavu šteta tokom skraćenog radnog vremena.

Na pitanje da li ova situacija nameće potrebu da se klijentima ponude neke nove polise osiguranja, iz Lovćen osiguranja su kazali da prate dešavanja na tržištu: “U sklopu industrije osiguranja brižljivo se analizira postojeća situacija da bi se blagovremeno moglo reagovati i izaći u susret potrebama klijenata”.

Bonus video: