PIR: Ko je i koliko zaradio od rasprodaje imovine penzionera

„Od ovih pitanja nećemo odustajati, jer interesuju svakog poštenog penzionera, dok ne dobijemo relevantne odgovore o tome šta je bilo sa penzionerskom imovinom“, naveli su iz PIR-a u pismu Peroviću
2534 pregleda 2 komentar(a)
Predsjedništvo PIR-a i počasni predsjednik Marko Kampe traže precizne podatke, Foto: Dopisnik
Predsjedništvo PIR-a i počasni predsjednik Marko Kampe traže precizne podatke, Foto: Dopisnik
Ažurirano: 15.02.2020. 10:54h

Predsjedništvo Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) i njen počasni predsjednik Marko Kampe tražili su od direktora Fonda penzijskog-invlidskog osiguranja (PIO) Dušana Perovića da im dostavi detaljne podatke o svim firmama u kojima je Fond PIO imao vlasničkog udjela, ko su bili predstavnici Fonda prilikom prodaje/rasprodaje penzionerske imovine i koliko je novca svaki od njih dobio kao član Odbora direktora u tim kompanijama.

„Od ovih pitanja nećemo odustajati, jer interesuju svakog poštenog penzionera, dok ne dobijemo relevantne odgovore o tome šta je bilo sa penzionerskom imovinom“, naveli su iz PIR-a u pismu Peroviću.

Informacije su tražili prije nekoliko mjeseci, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Navode da nisu zadovoljni odgovorom, koji su svi mediji objavili, da Fond PIO raspolaže sa 93 miliona akcijskog kapitala, već da hoće detaljne i precizne podatke “jer su tu imovinu penzioneri i stvarali”.

“Znano nam je da su članovi Borda direktora “Lovćen osiguranja“, prilikom prodaje akcija te kompanije Slovencima, dobili po 58.000 eura, pa i predstavnik Fonda PIO, i tako redom... Kako je “zlatna koka”, kako zovu trajekt Kamenari - Lepetani, privatizovan, da li je raspisan tender ili nije, ko je bio direktor Fonda PIO, a ta firma donosi milione kumovima i prijateljima, koji se slažu u švajcarskim bankama, umjesto da se ta sredstva usmjere siromašnim penzionerima i građanima”, istakli su iz PIR-a.

Oni smatraju da odluke u ime Fonda PIO nije smjela da donosi “mala grupa interesnih ljudi, bez šire rasprave u penzionerskoj populaciji”.

“Tako, recimo, u Srbiji Sindikat penzionera, brani prodaju lječilišta i ljekovitih banja, vode sporove sa Vladom Srbije oko privatizacije gdje Fond PIO Srbije ima akcije, čak i do Strazbura. Kod nas, penzionere predstavlja NVO Udruženje penzionera, koje nema legitimitet da u ime penzionerske populacije odlučuje”, naveli su u otvorenom pismu Fondu PIO.

Zakon o privatizaciji donesen 1996. godine propisao je koliko tada kojem subjektu pripada akcijskog kapitala. Tada je bivšem fondu za razvoj pripalo 60 odsto akcijskog kapitala, Fondu PIO 30 odsto, a Zavodu za zapošljavanje 10 odsto.

Bonus video: