Podnošenje prijava za porez na dohodak do 15. maja, može i elektronskim putem

"Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima"
3396 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić

Poreska uprava (PU) je saopštila da će rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica za 2019. godinu koji ističe 30. aprila ove godine produžiti za 15 dana zvog aktuelne epidemiološke situacije u zemlji i naredbe Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje u cilju prevencije širenja koronavirusa.

"Tu poresku prijavu su dužni da podnesu građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju, od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad prosječne zarade", kazali su iz PU.

Poreski obveznici prijavu mogu poslati elektronskim putem, a preduzetnici koji se oporezuju po stvarnom dohotku dužni da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha

"Podnošenje prijave vrši se preko kartice za IOPPD, birajući opciju ''Upravljanje dokumentima'', zatim opciju ''Novi dokument'' i vrstu prijave GPPFL.T akođe, podjsećamo da su preduzetnici koji se oporezuju se po stvarnom dohotku dužni da uz prijavu dostave bilans stanja i bilans uspjeha.Navedeni dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije "Finansijski iskazi", koja je dostupna na portalu Poreske uprave. U tom slučaju, poreski obveznici koji ne posjeduju digitalni sertifikat nakon slanja bilansa stanja i bilansa uspjeha na portal Poreske uprave dužni su da iste otštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog Godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici, dok poreski obveznici koji posjeduju digitalne sertifikate potpisivanje dokumenata vrše elektronskim putem. Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima.Nerezidentna fizička lica podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine fizičkim licima" objasnili su iz PU

Bonus video: