Poljacima jedina nada premijer

Savjet za privatizaciju u ponedjeljak će raspravljati o privatizaciji Luke i Montekarga
72 pregleda 1 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Luka Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.04.2017. 13:31h

Iako se prije mjesec očekivao završetak prodaje 30 odsto akcija Luke Bar i 51 odsto akcija Montekarga poljskoj kompaniji OT Logistics, protivljenje svih stranaka u lokalnom parlamentu, na čelu sa ogrankom DPS-a, radnika, sindikata i direktora dviju kompanija doveli su u pitanje okončanje ovog procesa.

Tendarska komisija Savjeta za privatizaciju završila je tehnički dio posla i Savjetu poslala predlog na razmatranje. Sjednica Savjeta na kojoj će se raspravljati o privatizaciji ove dvije kompanije zakazana je za ponedjeljak u 10 sati.

Nezvanični izvori “Vijesti” bliski Tenderskoj komisiji i OTL-u tvrde da se ovim privatizacijama navodno protivi i resorni ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, a da je Poljacima posljednja nada da će biti ispoštovano ono što je tokom pregovora dogovoreno autoritet premijera Duška Markovića, koji predsjedava Savjetom za privatizaciju i kapitalne investicije.

Na pitanja “Vijesti” da li je tačno da se protivi početku privatizacije Luke Bar i privatizaciji kompanije Montekargo i da u najkraćem objasni svoj stav u vezi privatizacije ova dva državna preduzeća za koja je resorno zadužen kao ministar, iz kabineta Nurkovića su saopštili da ministar „nema komentar“.

Rečeno je nezvanično da bi Savjet za privatizaciju trebalo uskoro da zasjeda, nakon čega će zvanično biti poznat i stav Nurkovića.

Za 30 odsto akcija Luke Bar Poljaci nude 8,5 miliona eura. Kupoprodajna cijena je u pregovorima povećana sa 41,69 na 50 centi po dionici, ali je OTL trogodišnje investicije smanjio sa inicijalnih 17 na 14 miliona eura.

Na lokalnom nivou su se ujedinile sve partije i usvojile zajednički zaključak da je potrebno zaustaviti privatizaciju Luke Bar do “završetka infrastrukturnih projekata koji su u funkciji Luke Bar”, odnosno autoputa i rekonstrukcije željeznice.

Glavni cilj privatizacije barske kompanije trebalo je da bude njen dalji razvoj, povećanje obima pretovara i investicije. Pitanje je da li država ima novca da ulaže u modernizaciju Luke Bar. Imajući u vidu sadašnje stanje u javnim finansijama, koje uključuje visok nivo fiskalnog deficita i javnog duga, kao i rejting B+ sa negativnim izgledom koji znači skuplje zaduživanje na međunarodnom tržištu kapitala, teško je očekivati da se na listi državnih prioriteta uvrsti investiranje u modernizaciju Luke Bar.

Sa druge strane, u konkurentskim lukama u regionu njihovi operateri kontinuirano ulažu kako bi kroz povećan nivo usluge i konkurentne cijene privukli nove klijente, povećali obim pretovara i unaprijedili finansijske rezultate.

U slučaju poništenja tendera moguć pad akcija na berzi

U slučaju poništenja tendera za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar može se očekivati drastičan pad vrijednosti ove kompanije na berzi čija se cijena tokom pregovaračkog postupka kretala i do 40 centi po dionici, pogotovo nakon što je OTL povećao kupoprodajnu cijenu do 50 centi po akciji za državni paket. U transakcijama obavljenim prije šest mjeseci bila su ugrađena pozitivna očekivanja u vezi početka privatizacije ovog preduzeća i cijena akcija na berzi skoro je udvostručena u odnosu na cijenu od oko 22 centa. Na Montenegroberzi akcije Luke Bar juče su izgubile 7,16 odsto i spustile se na prosječni nivo od 36,8 centi.

Bonus video: