Poništen tender MUP-a od 332 hiljade

Naručilac, prema rješenju Komisije, nije jasno opisao predmet javne nabavke
2226 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) vezano za zakup kapaciteta, linkova i procesne opreme u prenosnom sistemu, procijenjene vrijednosti 332 hiljade eura.

Naručilac sporne nabavke prethodno je kao najpovoljniju izabrao ponudu Radio difuznog centra u Podgorici, dok je ponudu M:tela odbio kao neispravnu. Nakon žalbe te kompanije, MUP je donio odluku o obustavljanu postupka jer navodno nijedna ponuda nije bila ispravna, zbog čega je opet uslijedila žalba.

Komisija je utvrdila da je MUP učinio bitnu povredu odredbe Zakona o javnim nabavkama koja je dovela ili mogla da dovede do diskriminacije ponuđača na tenderu i ograničenja tržišne konkurencije. Naručilac, prema rješenju Komisije, nije jasno opisao predmet javne nabavke. Za 26 stavki dao je u tenderskoj dokumentaciji precizne jedinice mjere i tražene količine, dok je za stavke 27 i 28 predvidio da se tokom ugovora može javiti za njima potreba.

Druga nepravilnost odnosila se na to što MUP u Nacrtu ugovora nije precizno definisao rok plaćanja već je ostavio praznu liniju i mogućnost naknadnog upisivanja roka. Dokumentacijom je bio definisan rok plaćanja od 30 dana od uredno ispostavljene mjesečne fakture i potpisane potvrde o izvršenim uslugama.

Bonus video: