Prijava dažbina za zaposlene kao i dosad, plaćanje obaveza može za 90 dana

"Kada je u pitanju reprogram, mogućenost kašnjenja u izmirivanju rata do tri mjeseca, predviđena Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, produžena je za dodatnih 90 dana“, naveli su iz PU
2515 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić, Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić, Zoran Đurić
Ažurirano: 20.03.2020. 16:02h

U skladu sa ovim mjerama Vlade za podršku privredi zbog situacije sa koronavirusom, poreski obveznici dužni su u zakonom propisanom roku podnose poreske prijave (IOPPD obrasce) elektronskim putem. Prilikom podnošenja prijave dodatno će biti omogućeno unijeti potvrdu da li se prijavljene obaveze odlažu ili ne, saopštili su iz Poreske uprave.

Ta opcija je omogućena jer moguće pojedini poreski obveznici neće tražiti da se odlaže plaćene poreskih obaveza.

Mjere Vlade Crne Gore odnose na obaveze nastale po osnovu zarada zaposlenima, i one, objašnjavaju iz PU, ne obuhvataju odlaganje uplate obaveza po osnovu ostalih vrsta poreza.

"Kada je u pitanju reprogram, mogućenost kašnjenja u izmirivanju rata do tri mjeseca, predviđena Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, produžena je za dodatnih 90 dana“, naveli su iz PU.

Mjere Vlade, između ostalog, predviđaju i mogućnost odlaganja obaveze uplate poreza i doprinosa po osnovu svih vrsta prihoda koje se prijavljuju kroz IOPPD obrazac i na koje se obračunavaju porez na dohodak fizičkih lica i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, kao i uplate obaveza shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja do 90 dana.

Poreznici su podsjetili da „obveznici već sada imaju zakonske mehanizme za odloženo plaćanje poreskih obaveza, kako shodno Uredbi o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, tako i shodno Uredbi o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica“.

"Takođe, poreski obveznici koji u zakonskom roku izmire obavezu po osnovu poreza na dobit pravnih lica mogu iskoristiti pravo na umanjenje iste za šest procenata. Imajući u vidu činjenicu da će se mjere uvedene zbog nastale epidemiološke situacije odraziti na sveobuhvatno poslovanje i likvidnost poreskih obveznika,uvođenje ovih, ali i eventualnih dodatnih mehanizama,rezultat je napora države da obezbijedi stabilizaciju javnih finansija, ali i doprinese opstanku privrednih subjekata na tržištu, a samim tim i očuvanju radnih mjesta u našoj državi“, zaključili su iz PU.

Bonus video: