Privatizacija Luke čekaće autoput i modernizaciju željeznice

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da ova odluka ne znači da se odustaje od privatizacije i da se zadržava sadašnje stanje već da se samo uzima "tajm aut" kako bi se situacija bolje sagledala i dobilo kvalitetnije rješenje
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 24.04.2017. 17:05h

Savjet za privatizaciju nije prihvatio ponudu za privatizaciju Luke Bar od poljske OTL grupe jer ona nije u interesu Crne Gore, kazao je danas nakon sjednice Savjeta na konferenciji za novinare minisar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Tenderska komisije je ranije predložila Savjetu da prihvati ponudu jedinog ponuđača. Odbijanje ove ponude znači i prekid privatizacionog postupka za Montekargo gdje je jedini ponuđač bio OTL.

On je naveo da je ponuđena niska cijena, nedovoljan iznos investicija, kao i da je tražen kratak rok u kojem bi OTL nakon kupovine prvih 30 odsto dobio pravo otkupa preostalog dijala većinskog paketa.

Kazao je i da je Luka Bar ozbiljan razvojni potencijal, ali da privatizaciju treba odložiti dok se ne riješe problemi kao što su imovinsko-pravni sa Marinom Bar i Kontejnerskim terminalima. Njena slabosti su, kako je kazao, to što nema dobru željezničku vezu i što nije završen autoput do nje.

"Rješavanjem ovih problema i nakon izgradnje saobraćajnih veza dobili bi smo kompaniju koja bi imala veće prihoda ako bi ostala u državnom vlasništvu ili bi za nju dobili veću ponudu u slučaju njene privatizacije", kazao je Nurković.

Na pitanje da li će biti nastavljeni pregovori sa turskim Global portsom koji je bio zainteresovan ali nije predao ponudu, Nurković je kazao da neće jer neće biti privatizacije dok se ne rješe ovi problemi i da to negira spekulacije da Luku čuvaju za nekog drugog.

On je naveo da imaju ponude o kreditoranju rekonstrukcije pruge od Bara do granice sa Srbijom kao i za izgradnju pruge od Nikšića do Čapljine.

Skupština opštine Bar je prethodno na predlog opozicije usvojila zaključke kojima su zatražili prekid privatizacije navodeći da nisu u skladu sa državnim interesima, kao i da bi se nakon rješavanja imovinsko-pravnih problema i završetko autoputa i rekonstrukcije željeznice mogle dobiti bolje ponude.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da ova odluka ne znači da se odustaje od privatizacije i da se zadržava sadašnje stanje već da se samo uzima "tajm aut" kako bi se situacija bolje sagledala i dobilo kvalitetnije rješenje.

Iako su razlozi za ovu odluku isti oni koje su opozicija i sindikati saopštavali proteklih dana, Simović je kazao da ova odluka ne znači da su saglasni sa onima čija je omiljena disciplina "ćeranje investitora".

On je kazao da ova odluka znači čvrsto opredjeljenje da se Luka Bar bolje pozicionira i da bude regionalni lider, o čemu će razgovarati sa širom poslovnom zajednicom kako bi se bolje iskoristile njene prednosti i povećala zaposlenost u Luci i poslovnoj zoni Bar.

Simović nije kazao koliko će trajati taj "tajm aut". Naveo je da nisu obavijestili poljsku kompaniju o svojoj odluci već da će to uraditi Tenderska komisija.

Zamojen na detaljnije obrazloži sve razloge odbijanja ponude Simović je osim onoga što je Naveo Nurković naveo i negativnu kampanju kao i formalne razloge to što je objava tendera u međunarodnim medijima objevljena tek naknadno, kao i da je potrebna konkurencija kako bi se dobila bolja ponuda.

Bonus video: