Protest bivših radnika firme Vektra Boka: Traže odmah uplatu poreza i doprinosa

"Ne interesuje nas kapital vlasnika, već ono što smo zaradili što nam po zakonu sleduje"
1002 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta bivših radnika, Foto: Slavica Kosić
Sa protesta bivših radnika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.05.2019. 19:54h

Na mjestu srušenog hotela Boka, koji je bio ponos crnogorskog hotelijerstva, danas poslije podne okupili su se bivši radnici i penzioneri firme Vektra Boka zbog nepoštovanja njihovih prava iz radnog odnosa i zahtjevom da im se isplate sva potraživanja.

Đorđe Rajak, bivši radnik, predsjednik NVO "Bivši radnici Vektra Boka", je podsjetio da je Planom reorganizacije kompanije Vektra Boka koji je usvojen 2017. godine, bilo predviđeno da radnička potraživanja koja se odnose na uplatu poreza i doprinosa budu svrstana u treći, umjesto u prvi isplatni red.

“Tvrdili su nam, i kroz plan reorganizacije i kroz određene zakonske norme i regulative, da mi, radnici, spadamo u treći isplatni red. Sada je Upravni sud, na osnovu rješenja Ustavnog suda ukinuo taj član, čak je dao upozorenje da sva prava radnika moraju biti isplaćena u prvom isplatnom redu, eventualno u drugom - prvenstveno porezi i doprinosi i ostala potraživanja koja su proizašla u predstečajnom ili u stečajnom dijelu plana”, objasnio je Rajak.

“Očito je da poslodavac, koji je izašao iz stečaja - sada je u reprogramu, ne želi da nam da što nam pripada, ništa tuđe nam ne treba. Ne interesuje nas kapital vlasnika, već ono što smo zaradili što nam po zakonu sleduje. Imaju odluke Privrednog suda koje su pravosnažne, a isti sud ih ne prihvata”, kazao je Rajak i istakao da traže “ono što je zagarantovano međunarodnom konvencijom prava radnika”.

“Ne možemo se predati sudbini, pa da ostanemo na ulici, jer je riječ o 200 porodica. Na mjestu gdje smo se okupili bio je hotel Boka, a vlasnik Vektra Boka, je obećao da će na istom mjestu izgraditi novi hotel koga nema”, upozorio je Rajak navodeći da to na neki način simbolizuje i način poslovanja vlasnika kompanije Vektra Boka.

Rajak je je kazao da su upozorili i Savjet za privatizaciju da mora stopirati prodaju imovine Vektra Boka, jer se “prodaje pod čudnim okolnostima”.

Podsjećamo da je Planom reorganizacije kompanije Vektra Boka, Dragana Brkovića, predviđeno da se za izmirenje obaveza prema poveriocima, isplatu troškova stečaja i sprovođenja reorganizacije, obezbijedi 25,69 miliona eura. Većina novca, odnosno 24,13 miliona trebalo bi da se obezbijedi prodajom dijela imovine Brkovićeve kompanije, dok će se po osnovu amortizacije u narednih pet godina obezbijediti 1,09 miliona, a od poslovanja 471,28 hiljada eura. Privredni sud uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka 13. juna, zbog duga od oko četiri miliona eura koji ta firma ima prema CKB.

Rajak tvrdi da se plan reorganizacije nije poštovao i da zaposlenima mnogo više duguju nego što je to zvanično utvrđeno. “Imamo iargumente da nisu sve ni prijavili u stečajnu masu, da su skratili i te najmizernije poreze i doprinose “, kazao je Rajak i naveo sopstveni primjer.

“Otjerali su me 2015. godine u penziju, kada je kompanija otišla u stečaj. Bio sam šef sale, imam Višu ugostiteljsku školu i dok sam radio zarađivao sam oko 400 eura, a penzija mi je, sa 34 godine radnog staža , sada 191 euro. Na svaki mjesec za koji mi nisu uplatili doprinose odbili su mi 0,35 odsto. Jednim potezom, kada su uveli stečaj, “otarasili“ su se 140 radnika, svi smo ostali bez stalnog posla”, kaže penzioner Milivoje Mračević.

Danka Trifunovic, koja je radila kao domaćica u hotelu Plaža, kaže da ne može da ostvari pravo na penziju zbog neuplaćenih poreza i doprinosa. “Imam 61 godinu starosti i 33 godine radnog staža Ne znam šta treba da radim da bih ostvarila moja prava. Najmanje pet godina mi nisu uplatili doprinose”, kaže Trifunović.

Tvrdi da su sadašnji vlasnici Vektra Boka, kada su postali većinski vlasnici HTP Boka, uništili nekadašnjih ponos hercegnovske privrede, jer “nisu imali pojma ni o turizmu ni o ugostiteljstvu”.

“Naši radnici su gradili te hotele i objekti, a danas ne znamo ni ko ih, ni za koliko prodaje. Dok sam bila zaposlena, bila sam član sindikata Vektra Boka. Nekoliko puta smo se, kao radnička organizacija, obraćali Savjetu za privatizaciju i nikada nismo dobili odgovor o tome kako se i za koje pare prodaje naša imovina,“ ustvrdila je Trifunović.

"Vlasnici Vektra Boka devastirali su hotele Plaža, Igalo, motele Dubrava i Borići, prodali Toplu, Rivieru, Park u Bijeloj… ostao je samo hotel Plaža koji je ruina. Iako tvrde da su ulagali u taj objekat, mogu reći da je renovirano samo šest apartmana koje koristi menagment, njihovi rođaci, kumovi i prijatelji”, tvrdi Trifunović.

Zaključuje da radnik u Vektra Boka “nikada nije bio dobro plaćen, kasnili su sa platom po šest mjeseci, za prevoz i topli obrok. “A za sve to vrijeme smo radili i na taj način finasirali 'gazdu'," navela je Trifunović.

Bonus video: