Prva naftna bušotina na proljeće

Da li država posjeduje značajne količine nafte za komercijalnu upotrebu, znaće se krajem naredne godine. Crna Gora je dala stranim kompanijama koncesije da traže naftu
3916 pregleda 7 komentar(a)
Ministarka Sekulić na ceremoniji otvaranja, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore
Ministarka Sekulić na ceremoniji otvaranja, Foto: Vlada Crne Gore, Vlada Crne Gore

Prva istražna naftna bušotina u crnogorskom podmorju biće na proljeće iduće godine između Bara i Ulcinja, na oko 26 kilometara od obale, potvrđeno je iz Ministarstva ekonomije.

Da li država posjeduje značajne količine nafte za komercijalnu upotrebu, znaće se krajem naredne godine.

Crna Gora je dala stranim kompanijama koncesije da traže naftu.

“Koncesionari Eni - Novatek su, u skladu sa obavezama iz ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika tokom novembra i decembra 2018. godine završili 3D geofizičko snimanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10. Obrada prikupljenih podataka je u fazama, još traje i za očekivati je da će obrada i interpretacija ovih podataka biti završena krajem godine”, saopšteno je “Vijestima” iz resora kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić. O ugljovodoničnoj potencijalnosti se ne može govoriti na osnovu 3D geofizičkih istraživanja, već će se znati nakon što se završi prva istražna bušotina - ima li komercijalnih količina nafte i gasa.

Iz Ministarstva su dodali da je plan da bušenje počne prije ljetnje sezone 2020.

“U konačnom, ukoliko sve bude po planu, odogovor na pitanje da li u našem podmorju ima ugljovodonika biće poznato do kraja 2020. godine”, dodali su iz Ministarstva ekonomije. I grčka kompanija Energean radila je 3D geofizičko snimanje podmorja.

Bonus video: