Radnici "Grijanja" najavili štrajk, moguće i gašenje kotlova

Zaposleni poručili Pljevljacima da će se minimum procesa rada loše odraziti na kvalitet grijanja, ali da drugog izbora nemaju jer im se duguje devet plata
3097 pregleda 1 komentar(a)
Dio radnika pljevaljskog “Grijanja”, Foto: Goran Malidžan
Dio radnika pljevaljskog “Grijanja”, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.12.2019. 08:36h

Radnici pljevaljskog preduzeća “Grijanje” koji rade u gradskoj kotlarnici najavili su da će stupiti u štrajk jer im se duguje devet zarada.

Saopštili su da će početkom sedmice upravi firme predati odluku o stupanju u štrajk i da od menadžmenta i Opštine zahtijevaju da u roku ne dužem od deset dana donesu odluku o potrebnom minimumu rada.

Radnici kažu da će u protivnom štrajk radikalizovati potpunim gašenjem kotlova.

“Nadamo se da će u tom trenutku menadžment firme iznaći model da nas kazni i udalji sa posla i da će zapošljavanjem novih radnika obezbijediti kontinuiranu isporuku toplotne energije, poigravajući se sa životima radnika i stanara zgrade u kojoj se nalaze kotlovi”, naveli su radnici u saopštenju za javnost.

Pozvali su menadžment firme i gradonačelnika Igora Golubovića da sporazumno riješe problem, kako bi izbjegli štrajk.

Upozorili su korisnike usluga da će minimum procesa rada izuzetno loše odraziti na kvalitet isporučene toplotne energije.

“Posljednju zaradu smo primili za februar, tako da nam se trenutno duguje devet plata. Jedan dio radnika je ranije primio februarsku zaradu na osnovu tužbe, dok je drugi dio radnika zaradu za isti mjesec dobio ‘regularnim’ putem. Ovaj čin smatramo krajnje nemoralnim pokušajem razbijanja radničkog jedinstva i ovakav postupak uprave firme uskoro će dobiti sudski epilog, jer će protiv odgovornih za nesavjestan rad biti podnijeta krivična prijava, što nam je i advokat savjetovao”.

Tvrde i da su uputili dopis menadžmentu firme i gradonačelniku sa konkretnim predlogom.

“Na dosadašnjim sastancima nam je saopšteno da je za našu firmu izdvojen novčani fond u iznosu od 60.000 eura, pa i malo više od toga. Predložili smo da se taj novčani fond iskoristi za isplatu četiri zaostale zarade. Međutim, nikakav odgovor nismo dobili, tako da su nam tim činom neodgovaranja stavili do znanja koliko nas poštuju kao radnike, a vas, poštovani sugrađani, kao korisnike naših usluga. Ne bi nas začudilo da u ovom trenutku menadžment firme počne sa ulaganjem tih sredstava u neke druge, samo njima znane svrhe. Takođe, čuli smo da pojedini privredni subjekti - ugostiteljski objekti u našem gradu duguju našoj firmi desetine hiljada eura, pa niko ne preduzima bilo kakvu akciju kako bi se ta dugovanja naplatila i isplatili radnici. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti spisak dužnika prema našoj firmi kako bismo saznali ko su ti povlašćeni korisnici naših usluga koji ne moraju da plaćaju račune”.

Bonus video: