Radunović bez odgovora da li su ciljevi iz fiskalne strategije ostvarivi

Sjednici je, osim poslanika vladajuće koalicije, kao zainteresovani poslanik prisustvovao Raško Konjević (SDP) koji je postavio većinu pitanja na koja ministar finansija nije imao odgovor
108 pregleda 3 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Darko Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2018. 18:07h

Zašto rebalansom budžeta nijesu smanjene akcize na gorivo, da li su ostvarivi ciljevi iz fiskalne strategije, da li je projektovani deficit od 142 miliona realan, kakav je odgovor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u vezi rebalansa pitanja su na koja ministar finansija Darko Radunović danas nije imao odgovor na sjednici odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Odbor je danas usvojio predlog drugog ovogodišnjeg rebalansa, a osim poslanika vladajuće koalicije sjednici je kao zainteresovani poslanik prisustvovao Raško Konjević (SDP) koji je postavio većinu pitanja na koja Radunović nije imao odgovor.

MInistar je u uvodnom izlaganju ponovio stav da su javne finansije održive i da se zahvaljujući ekonomskom rastu drže pod kontrolom. Konstataciju Konjevića da je rast veliki zahvaljujući investiciji u kapitalni projekat autoputa i da je pitanje šta će nakon toga biti ministar nije komentarisao.

"Nova akcizna politika je poraz države i nesposobnost da se suzbije ono što je po tom pitanju definisano fiskalnom strategijom.opasno je kada država prizna ovakav poraz. Zašto nijeste smanjili akcize na gorivo. To bi bilo fer", kazao je Konjević.

Radunović je odgovorio da nova akcizna poltika nije poraz nego "prilagođavanje" i pokušaj da se dođe do prihoda.

Potpredsjedniku parlamenta i predstavniku albanske manjine Genciju Nimanbeguu ministar je objasnio da su smanjili akcize na gazirana pića jer pojedini artikli bilježe pad ispod 25 i 30 odsto.

Konjević se osvrnuo i na povećanje fonda zarada za 32 miliona eura, odnosno sa 429 miliona na 461 milion uz podsjećanje da je fiskalnom strategijom bilo definisano njihov smanjenje. On je tokom sjednice više puta tražio odgovor od Radunovića zašto je povećan budžet za zarade ministarstva prosvete za 13 miliona i kada su nastale obaveze u ministarstvu zdravlja od 16 miliona.

"Struktura ovih 13 miliona je sledeća - dug iz prethodnog period 3,3 miliona,novi dug tri miliona i nedostajuća sredstva za plate 7,5 miliona. Obaveze od 16 miliona se odnose za nabavku ljekova koja je bila u prošloj godini", rekao je Radunović, ne precizirajući o kakvom je dugu riječ.

Poslanik DPS-a Branko Čavor ocijenio je da "nema ništa spektakularno u rebalansu".

Bonus video: