Rekordna naplata takse u Budvi

Opština naplatila 3,7 miliona eura, i time premašila prošlošlogodišnju
929 pregleda 1 komentar(a)
Naplata bolja nego lani: Odžić, Foto: Vuk Lajović
Naplata bolja nego lani: Odžić, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, zaključno za prvih 11 mjeseci, naplatila je čak 3,7 miliona eura na ime boravišne takse i time premašila za sto hiljada eura rekord koji je postignut prošle godine

„Premašili smo iznos rekordne 2018. koji je iznosio 3,6 miliona. Uprava lokalnih javnih prihoda je uz pomoć Turističke organizacije Budva, ove godine uspjela da odradi sjajan posao i pored nešto lošije posjete tokom juna i jula“, kazao je za „Vijesti“ sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić.

On je kazao da je zaključno sa 30. novembrom naplaćeno tačno 3.752.623 eura, što je za čak 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine.

„Od ukupnog iznosa na naplatu boravišne takse za privatni smještaj se odnosi 1.741.278 eura. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 3.446.940 eura, od čega se 1.612.521 euro odnosi na fizička lica“, kazao je Odžić i dodao da boravišna taksa predstavlja prihod Nacionalne i Turističke organizacije Budva.

Prema njegovim riječima, 14 timova koji su bili raspoređeni po cijeloj teritoriji opštine Budva intenzivno su radili po terenu do 1. oktobra.

„Timovi su nastavili i rad tokom jeseni i nastaviće i zimus da obilaze hotele. Ovakvim rezultatima uspjeli smo da obezbijedimo veći iznos sredstava u budžetu, kako lokalnoj, tako i Nacionalnoj turističkoj organizaciji“, istakao je Odžić.

Zajedničkim akcijama, kako je kazao, uspjeli su da smanje sivu zonu u izdavanju privatnog smještaja.

Podsjetio je da je cijena boravišne takse ostala nepromijenjena i iznosi jedan euro, a prihod od nje u promjeru 80 prema 20 odsto dijele Turistička organizacija Budva i Nacionalna turistička organizacija. Prihod od boravišne takse Turistička organizacija troši na promociju Budve kao turističke destinacije, kao i organizaciju brojnih manifestacija.

Bonus video: