SD: Ići ka daljem povećanju minimalne zarade

Socijaldemokrate smatraju opravdanim dogovoreno smanjenje stope doprinosa na zarade od dva odsto
585 pregleda 2 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: SD, SD
Socijaldemokrate, Foto: SD, SD

U Crnoj Gori bi u narednom periodu trebalo analizirati efekte povećanja minimalne zarade i smanjenja stope doprinosa na plate, i ići u pravcu dogovora o daljem povećanju najnižeg primanja, saopštile su Socijaldemokrate (SD)

Oni su pozdravili dogovor socijalnih partnera o povećanju minimalne zarade sa 193 na 222 eura, koji će donijeti korist za preko 40 hiljada zaposlenih, i kazali da smatraju opravdanim dogovoreno smanjenje stope doprinosa na zarade od dva odsto.

„Naravno, u periodu pred nama, treba analizirati efekte navedenih mjera i ići u pravcu dogovora o daljem povećanju minimalne zarade“, poručili su predstavnici SD-a.

Oni su dodali da okosnicu efikasnog ekonomskog razvoja čine zadovoljni radnici i poslodavci, zbog čega država mora još odlučnije da podstiče dijalog socijalnih partnera koji uvijek treba da bude baziran na ozbiljnim analizama.

„U tom smislu, još jednom se pokazao zavidan stepen odgovornosti socijalnih partnera koji su prednost dali dijalogu i dogovoru, a ne populizmu onih političkih subjekata koji su pokušali da profitiraju na ovoj veoma važnoj i osjetljivoj temi“, naveli su iz SD-a.

Oni smatraju da bi se u narednom periodu mora pristupiti i ozbiljnoj analizi stope poreza na dohodak.

„SD se zalaže za progresivno oporezivanje dohotka koje podrazumijeva smanjenje poreskih opterećenja za sva ispodprosječna primanja, odnosno uvođenje neoporezivog dijela dohotka. Taj porast svih ispodprosječnih zarada u Crnoj Gori bi za rezultat imao pravednije oporezivanje dohotka, dodatno rasterećenje stanovništva i povećanje raspoloživog dohotka“, objasnili su iz SD-a.

Oni su pozdravili i dogovor o neophodnosti izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji treba da ponudi kvalitetnija sistemska rješenja, uz očekivanje da će ona ići u pravcu povećanja minimalne penzije, koju prima oko 11 hiljada penzionera.

Bonus video: