SD zbog Aerodroma neće napustiti Vladu iako se ne slažu sa DPS-om i Nurkovićem

Funkcioner SD-a iz Tivta ranije saopštio da je stav predsjednika partije Ivana Brajovića da se napusti Vlada ako privatizuju ili daju Aerodrome u zakup
10745 pregleda 32 komentar(a)
Arhiva Vijesti
Arhiva Vijesti

Socijaldemokrate neće napustiti Vladu ako ona da aerodrome u dugoročni zakup iako se ne slažu sa tom odlukom, a odgovornost za takvu odluku imaće oni koji je predlažu i koji su za nju glasali na Vladi, kazao je poslanik SD-a Boris Mugoša odgovarajući na predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića da SD iskoristi svoju snagu kako bi spriječila da ovaj državni resurs ode u ruke privatnika na 30 godine.

Konjević je na sjednici odbora za ekonomiju, gdje se raspravljalo o predlogu rezolucije te partije da se prekine postupak traženje zakupca aerodromima, pročitao izjavu odbornika SD-a iz Tivta Igora Petkovića iz oktobra 2017. koji je tada u raspravi u lokalnom parlamentu kazao da ima mandat od predsjednika SD Ivana Brajovića da javno poruči da će "ministri SD-a napustiti Vladu u slučaju da kabinet premijera Duška Markovića pokuša da razmatra odluku o privatizaciji ili davanju aerodroma u zakup".

"I samo govorite da su aerodromi najvažniji javni resurs. Ako jesu, a jesu, onda je to državno pitanje bitnije od nekih političkih dogovora. Pružamo vam priliku da podržite rezoluciju i spriječite štetu po javnio interes", kazao je Konjević.

On je podsjetio na slučajeva kada je SDP-a sa opozicionim partijama zaštitila Taru od gradnje hidroelektrane, spriječila prodaju Rudnika i Termoelektrane Pljevlja, kao i da privatnik postane većinski vlasnik EPCG.

Mugoša je kazao da će o svačijoj odgovornosti svoj sud dati građani na narednim izborima.

"Da se odluka donosi u Skupštini a ne na Vladi drugačija bi priča bila. Mada imamo slučajeva kada smo mi bili protiv nekog predloga DPS-a u Skupštini da su oni nalazili podršku od nekih opozicionih poslanika da bi dobili taj 41 glas. Glasaću za vaš predlog jer smo od početka bili protiv. Pokušali smo predlozima da ispravimo nezakonitosti u koncesionom aktu, neku su ispravljene ali su mnoge ostale. Nadam se da će Vaš predlog doći do plenuma i glasaću i tada za njega, ali nemate jedinstvo opozicije kao u slučaju Tare i EPCG", kazao je Mugoša.

Konjević je obrazložio da njihov predlog znači da skupština usvoji zaključke kojim od Vlade traži obustavu daljeg postupka davanja aerodroma u koncesiju, da obaveze upravu Aerodroma da novac ulažu u njihov razvoj a Vladu da napravi dugoročnu strategiju razvoja avio saobraćaja koja bi obuhvatala i Montenegro erlajns.

On je naveo da Aerodromi imaju keša od 50 miliona eura, da imaju studiju EBRD-ija po čijim preporukama sami treba da ulažu u Aerodrome i da ih sačuvaju.

"Preduzeće pozitivno posluje sa profitom od deset miliona, ima dio svog novca kao i potencijal da se zaduži i za cijelu investiciju od 200 miliona, koliko se traži od zakupca i da bez problema od rasta prihoda vraća taj kredit", kazao je Konjević.

Mugoša je kritikovao i izjavu ministra saobraćaja Osmana Nurkovića (Bošnjačka stranka) da Vlada "ne traži partnera za aerodrome zbog pitanja novca, već zbog nedostatka menadžerskih vrlina u kompaniji".

"Dobro je što je premijer Marković nakon te izjave pohvalio rukovodstvo Aerodroma. Aerodromi su najbolja firma u javnoj upravi, a ministar kaže da imaju loš menadžment. Montenegro erlajns je najgora firma, a ministar hvali menadžment. To nijesu dobre poruke", kazao je Mugoša.

Predlog SDP-a je na odboru dobio tri glasa od Konjevića, Mugoše i Srđana Milića, dok su protiv bila četiri poslanika DPS-a. Skupština i dalje može da ga uvrsti u dnevni red plenuma.

Bonus video: