SDP pozdravlja inicijativu za uvođenje neradne nedjelje u trgovinama

Zeković je rekao da inicijativa predstavlja značajnu promjenu u ponašanju Ministarstva ekonomije koje od 2013. godine ne izvršava svoju zakonsku obavezu
1181 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravila je inicijativu Ministarstva ekonomije čiji je cilj da obezbijedi da nedjelja bude neradni dan u sektoru trgovine.

Član Predsjedništva SDP-a Bojan Zeković smatra da to predstavlja značajan korak u rješavanju problema na kome SDP i Unija slobodnih sindikata insitiraju pet godina.

Zeković je rekao da inicijativa, koju je ministarka Dragica Sekulić najavila odgovarajući na poslaničko pitanje SDP-a, predstavlja značajnu promjenu u ponašanju Ministarstva ekonomije koje od 2013. godine ne izvršava svoju zakonsku obavezu.

"Čime ugrožava prava desetina hiljada radnika na neradne praznične dane, ali i pravo onih privrednih subjkekata kojima to zakon dozvoljava da u skladu sa zakonom dobiju dozvolu i organizuju rad u praznične dane, zbog čega smo postavili niz poslaničkih pitanja i inicijativa ka Socijalnom savjetu", rekao je Zeković.

On je kazao da iako se inicijativa ne odnosi na sve zaposlene, ta mjera rješava značajan problem najugroženije grupe zaposlenih 37 hiljada u sektoru trgovine.

"I pokazuje da u Ministarstvu ekonomije konačno postoji razumjevanje za problem desetina hiljada radnika na koji godinama ukazujemo i daje nadu da postoji volja za rješavanjem problema i kod drugih zaposlenih", ocijenio je Zeković.

On je rekao da su dugo vremena čelni ljudi Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada i socijalnog staranja bili podrška kršenju prava radnika.

"Takvoj praksi i nepoštovanju zakona koja za posljedicu ima ugrožavanja prava desetina hiljada radnika i guranje poslodavaca u zonu kršenja zakona bez njihove krivice konačno se ima namjera stati na kraj", kazao je Zeković.

On je naveo da u SDP-a očekuju da će se problem sistemski riješti i za ostale zaposlene.

"I svim zaposlenima obezbijediti da dani državnih i drugih praznika, kako to i zakon propisuje, za njih budu neradni", kazao je Zeković.

Bonus video: