Simović: Španija zabranila uvoz opasnog otpada iz Jadranskog brodogradilišta

Ministarstvo održivog razvoja i turizma(MORT) je u 2018. godine sa francuskom kompanijom Valgo potpisao ugovor o izvozu grita u Španiju i cijeli posao je trebao da se završi do marta naredne godine
1767 pregleda 2 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Printscreen
Milutin Simović, Foto: Printscreen
Ažurirano: 19.12.2019. 12:02h

Španija je zabranila uvoz grita (čvrsti otpad i kontominirano zemljište) iz Jadranskog brodogradilišta u tu državui Vlada sada traži drugo rješenje, kazao je potpredsjendik Vlade Milutin Simović u parlamentu u okviru poslaničkih pitanja.

Njega je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pitao kako je zadovoljan dinamikom uklanjanja grita i da li izvršna vlast ima plan za otklanjanje problema u tom poslu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma(MORT) je u 2018. godine sa francuskom kompanijom Valgo potpisao ugovor o izvozu grita u Španiju i cijeli posao je trebao da se završi do marta naredne godine.

"Izvezena su do sada četiri broda sa oko 40 odsto ugovorene količine.Imajući u vidu da je rok za završetak posla mart naredne godine i da je Španija stopirala u tu državu izvoz jasno je da ugovor neće biti završen. Imamo li garnacije da će sve obo biti urađeno na zakonit način i da neće biti potrebno da se uključuju neke druge institucije" pitao je Damjanović.

Simović je kazao da je izvoz počeo u martu 2019. godine i da je izvezeno do avgusta oko 38,5 tona opasnog otpada i da su u septembru od Španije tražili dozvolu za još 30.000 tona čvrstog otpada i 40.000 tona kontominiranog zemljišta.

" Dobili smo informaciju da Španci neće dati novu dozvolu i teku intenzivne aktivnosti na rješavanju problema i traženju novih lokacija. U komunikaciji smo sa Svjetskom bankom u vezio toga" rekao je Simović.

Damjanović je podsjetio da je država 2008. godine propustila da dodijeli ovaj posao firmi iz Londona za 2,5 miliona eura, pa 2012. godine za sedam miliona dolara, da bi 2014. godine uzela kredit od Svjetske banke oko 50 miliona za rješavanje svih ekoloških tačaka, od čega je za Brodogradilište pošlo blizu 20 miliona.

" Firma Valgo nije ispunila uslove iz tendera jer nije dala bankarsku garanciju od osam miliona eura, a svi aspekti ovog posla su problematični. Tenderom nije predviđeno da se može mijenjati država u kojoj se izvozi otpad. Nezvanične informacije su da je traženo od Ukrajine da se izvozi tamo otpad, ali da je njihova Vlada to odbila. Obaviješten je i Evropski parlament" kazao je Damjanović.

Uklanjanje grita iz Bijele u sklopu je projekta uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit od Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura.

Bonus video: