Specijalni tužilac ne vidi proviziju i korupciju u poslu za EPCG

Odbijena krivična prijava u vezi sa sumnjama u korupciju u procesu privatizacije EPCG 2009. godine
4455 pregleda 7 komentar(a)
VDT na potezu zbog privatizacije 2009. godine: EPCG, Foto: Ivan Petrušić
VDT na potezu zbog privatizacije 2009. godine: EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Specijalni tužilac Veljko Rutović odbacio je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv bivšeg premijera, sada predsjednika države Mila Đukanovića, bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića i više osoba zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, udružili se u kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i moći u postupku privatizacije Elektroprivrede (EPCG) 2009. godine.

Tom krivičnom prijavom Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), podnijetom početkom marta ove godine, obuhvaćeni su i Dušanka Jeknić, Damir Asović, Veselin Barović, kao i Edvard Petre – Mears i Sarah Luise Petre – Mears iz of-šor kompanije River Financial Trading Limited, koja je na osnovu sumnjivih ugovora o posredovanju u prodaji akcija EPCG, koje su bile u vlasništvu privatizacionih fondova u Crnoj Gori, naplatila visoku proviziju od čak 6,8 miliona eura.

Tokom tendera za prodaju državnog paketa akcija u EPCG u aprilu i tokom ljeta 2009, privatizacionim fondovima je, posredstvom ofšor firme, nametnuto da prodaju akcije isključivo italijanskoj kompaniji A2A, doskorašnjem suvlasniku EPCG koji je njome godinama upravljao.

Ugovorima zaključenim sa fondovima, ova kompanija se obavezala da će naći kupca po cijeni od najmanje 7,1 euro po akciji, pod uslovom da se plati provizija od 0,35 eura po dionici.

MANS je juče vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću podnio pritužbu na odluku SDT-a, tražeći da se ona ispita.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac saopštio je „Vijestima“ da tužilac Rutović “niti jednom riječju nije obrazložio zašto je odbacio krivičnu prijavu protiv Đukanovića i ekipe, a vezano za sumnje na korupciju u postupku procesa privatizacije EPCG”. “U odgovoru koji je iz Specijalnog tužilaštva dostavljen MANS-u se samo konstatuje odbacivanje prijave, ali se iz dokumenta ne može utvrditi na koji način je tužilaštvo donijelo takvu odluku. Takođe, nema informacije da li su sprovedene predistražne radnje i koje, te koji je bio njihov rezultat. MANS i javnost su ostali uskraćeni i za podatak o tome da li je tužilaštvo tražilo od Đukanovića i ostalih lica koja su obuhvaćena prijavom da se izjasne na navode prijave, te da li je bilo ko od njih saslušavan u bilo kom svojstvu vezano za ovu krivičnu prijavu”, naglasio je Milovac.

On je pozvao VDT da reaguje, jer javnost ima pravo da zna koji su razlozi opredijelili SDT da odbaci još jednu krivičnu prijavu protiv Đukanovića, koji “za skoro 30 godina vladavine nije nijednom saslušan pred tom institucijom i pored činjenice da je svo to vrijeme obavljao najviše državne funkcije”.

Tužilac Rutović je i prije dvije godine, po krivičnoj prijavi koja se ticala sumnji u korupcionašku dokapitalizaciju EPCG 2009. godine, odbacio prijavu majinskog akcionara EPCG Vasilija Miličkovića protiv bivšeg predsjednika Savjeta za privatizaciju Vujice Lazovića i NN lica.

Sumnje i of-šor

Vlasnici of-šor firme River Financial Trading Limited iz Londona, preko koje je misterioznim osobama plaćena provizija od 6,8 miliona za prodaju akcija fondova u EPCG italijanskoj komapniji A2A, u toku pregovora i tih transakcija bile su druge dvije of-šor firme sa ostrva Man - Reenstone i Rakestone. “Vijesti” su drugoj polovini februara ove godine objavile da su te dvije firme i cijela njihova mreža drugih of-šor firmi povezane su sa brojnim korupcionaškim aferama širom svijeta. One se, zapravo, ne bave nikakvim komercijalnim poslovima, već su takozvane “firme poštanska sandučad” za sakrivanje imena i tokova novca.

Prema onome što su objavljivali mediji širom svijeta, upravo ove dvije firme sa ostrva Man koristili su ih funkcioneri ili njihovi članovi porodica i druge poznate ličnosti u Italiji, Španiji, Malti, Rumuniji, Francuskoj... Neki od njih su i pravosnažno osuđeni, a za nekima se traga. Vlasnik Atlas grupe kojeg Crna Gora potražuje, Duško Knežević u februaru ove godine je izjavio da su sve poslove oko prodaje EPCG kompaniji A2A i paketa akcija privatizacionih fondova “direktno koordinirali Đukanović i Gvozdenović, dok je sa fondovima posrednik bila Dušanka Jeknić, a za kontakte ispred Rivera bio je zadužen njen rođak Damir Asović”. Knežević je kazao da je “direktno sa Jeknićevom pregovarao o visini provizije koju je morao platiti njegov Atlas fond”. Đukanović i Gvozdenović tvrde da nemaju veze sa tim poslom.

Bježe li od EPCG kao i od Telekoma

Pitanje koje se nameće je, dodaje Milovac, da li će se tužilaštvo uopšte baviti sumnjama da je privatizacija EPCG sprovedena na isti način kao i ona u slučaju Telekoma, ili je odbacivanjem ove prijave na taj slučaj stavljena tačka.

“Ono što smo do sada čuli od tužilaštva nas, nažalost, upućuje na zaključak da se ono još jednom uspješno distanciralo od čak i same primisli da Đukanović ili neko iz njegovog neposrednog okruženja može biti procesuiran. To je ništa drugo do nastavak prakse koju smo mogli da vidimo i u slučaju Telekom u kojem je tužilaštvo i dalje javnosti dužno brojne odgovore koji se tiču umiješanosti porodice predsjednika Đukanovića”, istakao je Milovac.

Bonus video: